Snabbare än vinden på flygande surfbräda

Världens snabbaste sätt att segla runt en bana tror vi på Hamnen.se är med en kite och en bärplansbräda. Vi träffar Torvar Mirsky som ger järnet i Stockholms skärgård och berättar hur det fungerar.

Vid filmtillfället blåste det mellan två och fem m/s och toppfarten på halvvind var cirka 30 knop. Men den största sensationen är inte toppfarten. Det är att man gå extremt högt på kryssen och med bibehållen fart gå väldigt lågt på undavind. Med andra ord är vad man kallar VMG, alltså fart och vinkel på kryss eller läns (velocity made good) otroligt bra.

Men att segla snabbt på en bräda är bara en ytterlighet för att visa hur ballt och bra det är med bärplan.

Jag tror att många både segel- och motorbåtar kommer att förses med bärplan framöver. Det är det ultimata sättet att färdas snabbt, snålt och bekvämt i våra skärgårdar som snarare har korta och branta vågor än långa dyningar. Det gör det möjligt för bärplanet att helt och hållet ”svälja” vågorna och ge sina passagerare en helt skumpfri färd, samtidigt som den våta ytan, och därmed motståndet genom vattnet, är minimalt.

Detta gör också att det är tämligen lätt fysiskt att segla riktigt fort med en bärlansbräda. Förutsatt att man har koll på tekniken.

Ni som är sugna på att se ett foilkiterace i verkligheten ska bege er till Borstahusen 30 juli och 1 augusti då svenska mästerskapen arrangeras.

Se videorna från förra sommaren när jag och Torvar kappseglade Formula vindsurfing mot kiteracing.