VOR - svårbedömda doldrums i sikte

Team Brunel leder efter halva den fjärde etappen efter strålande segling och snygga vägval. Men nu väntar nyckfulla doldrums där allt kan komma att  kastas om. 

Nederländska Team Brunel har imponerat under den första delen av etappen från Sanya till Auckland med bra segling och välkalkylerade vägval. Men skadan kunde vart värre för deras konkurrenter som pressat sina båtar hårt för att inte tappa för mycket.

Under onsdagsmorgonen skiljde det 50 sjömil mellan tvåan Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel men på tre timmar hade det avståndet halverats.

– Självklart är det fint att leda och speciellt när det betalar sig att ta en stor omväg. Men mentalt är det ingen större skillnad eftersom jag vet att det är långt kvar till målet, säger Team Brunels skeppare Bouwe Bekking.

Team SCA ligger femma men i doldrums kan allt hända.

Nu väntar ekvatorn och doldrums med lite eller ingen vind. Här gäller det oftast att ha tur, att hitta vindbyar och fart som de andra missar och då kan positionerna i fältet mycket väl skifta.

De stabila passadvindarna från nordost som fältet seglat i den senaste veckan börjar nu avta för täten. Med alla sannolikhet kommer båtarna att fortsätta österut där vinden är kraftigare och effekterna av det vindfattiga området är mindre smärtsamma.

Team SCA som ligger femma, drygt 60 sjömil efter Team Brunel gjorde samma nordliga vägval som ledarbåten tidigt under etappen men har inte fått samma resultat. De senaste rapporterna har dock varit goda nyheter från svenskbåten.

– Nu har vi passerat Dongfeng och vi har fortfarande ett bra läge längst österut i fältet. Lyckas vi segla en halv knop snabbare än de andra under det kommande dygnet så har vi goda möjligheter att avancera, säger Team SCA’s ombordreporter Anna-Lena Elled.

Det kinesiska nyåret nalkas (nyårsdag 19 februari då hästens år avslutas och getens år inleds) men etappen har hittils inte varit någon fest för Martin Strömbergs Dongfeng Race Team. Laget har vant sig vid att tillhöra tätbåtarna men ligger just nu sist.

Under onsdagen upptäckte de också att deras mastskena börjat lossna från masten, ett problem de måste reda ut när vinden lättar. Trots detta har de tagit in nästan 40 sjömil på Brunel under förmiddagen.

Den senaste veckan av snabb halvvindssegling har tagit hårt på seglarna och flera lag har rapporterat småskador och mindre olyckor. Flera båtar har fått reparera segel och spanska MAPFRE har haft problem med sin kommunikationsutrustning vilket gör att informationen de får om väder och positioner är väldigt begränsad

Gott nytt kinesiskt år från Martin Strömberg och de andra på Dongfeng. 

Om ett par dygn kommer båtarna att vända och styra mot Auckland.
– Det har inte varit mycket till variation de senaste dagarna och det ska bli skönt med lite omväxling, säger Martin Strömberg på Dongfeng Race Team.

Lagen väntas passera ekvatorn på fredag morgon och nå Auckland mellan den 27 februari till 3 mars. Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.