VM-silver i 49erFX för superduon Bobeck och Netzler

Två spikar och ett missöde under lördagen. Men när allt väl kom ner till kritan presterade 49erFX-duon bestående av Vilma Bobeck och Rebecca Netzler i vanlig ordning. En prestation som belönades med ett VM silver!

Lördagens tävlingar i 49erFX-VM gav spridda skurar från det svenska guldhoppet bestående av Vilma Bobeck och Rebecca Netzler. Efter att ha inlett dagen med dubbla spikar såg guldet ut att vara inom räckhåll. Men under det tredje loppet var olyckan framme. Och det var en olycka som kostade de båda stort.

– Vi fick ett fint spår på länsen och kände hur vi tog ikapp Holland och Spanien framför. Tyvärr pushade vi lite mycket och jag slog i en våg och flög ur båten. Lyckligtvis skadade sig varken jag eller Vilma men det blev en redig simtur. När jag försökte simma ikapp båten tänkte jag tillbaka på playitas lägret där jag fick simlektion av Sarah Sjöström och Michelle Coleman så försökte ändå tänka lite på tekniken för att snabbt komma tillbaka, säger Rebecca Netzler.

Här kraschar Bobeck och Netzler under lördagens tredje race.

Men när medaljracet kom satt allt som det skulle

Under veckan som gått har de båda visat att de tillhör den absoluta världseliten i klassen. Söndagens seglingar satt för svenskorna men det gjorde även det för den nederländska besättningen med Odile van Aanholt och Annette Duetz vilket gjorde att det svenska guldhoppet inför OS slutade på en andraplats.

–Jag måste ändå säga att jag är väldigt stolt över oss den här veckan. Det har varit många motgångar och mycket stolpe ut, men inte för en sekund ger vi upp utan vi stöttar varandra hela veckan och ger vårt allt. Sedan räckte det inte hela vägen till guld men efter dagen vi hade idag så är känslan att vi vunnit ett silver, säger Vilma Bobeck.

Goda utsikter inför OS i Paris

Nu är det om och uppladdning inför de kommande Olympiska spelen i Paris som gäller.

– Vi visar återigen att vi är med för att ta medaljer och satsar alltid på guld. Vi har höjt vår lägsta nivå och framför allt förbättrat tekniken i alla vindstyrkor. Vi bevisar inte bara för oss själva utan också för resten av fältet att vi är att räkna med inför Paris.

Även förbundskapten Magnus Grävare ser goda utsikter inför de kommande seglingarna i sommar.

– Hela teamet, det vill säga Vilma, Rebecca och deras coach Victor Bergström är klart starkare i år än förra året. Det ger mycket självförtroende inför sommaren. De är i ett bra läge där de känner att prestationsnivån gradvis ökar, nästan över hela spektrumet, samtidigt som de fortfarande är hungriga att utveckla sig ännu mer, säger Magnus.