Video: Så sänkte Ukrainas specialstyrka den ryska korvetten

Nyligen sänktes den ryska korvetten Ivanovets. Nu hävdar en ukrainsk specialenhet sig ligga bakom attacken som genomfördes med så kallade ”kamikazedrönare”. I ett klipp delat på plattformen X ser man hur krigsfartyget går i kvav efter flera explosioner.

Krigsskeppet sänktes med hjälp av så kallade ”kamikazedrönare”.

Som alltid i krigsrapportering går uppgifter ofta stick i stäv med varandra. Men efter att en ukrainsk specialstyrka i förra veckan sänkt en rysk korvett utanför Krimhalvön tycks bevisen vara otvetydiga.

Den ukrainska militära underrättelsetjänsten publicerade i slutet av förra veckan en video som enligt dem själva visar hur vattenburna drönare attackerar korvetten. Efter flera lyckade träffar syns till slut hur det ryska stridsskeppet går i kvav något som brittiska The Guardian var först att rapportera om.

I ett uttalande från Ukrainas försvarsdepartement skriver man:

”Till följd av flera direkta träffar mot skrovet skadades korvetten, krängde bakåt och sjönk. Fartygets värde uppskattas till ungefär 600-700 miljoner kronor.”

Än har inga kommentarer från ryska toppmilitärer eller den politiska ledningen gjorts. Däremot bekräftas attacken och den sedermera sänkningen av skeppet utav flertalet ryssvänliga bloggare.

Läs även:
Här attackerar drönarbåten det ryska fartyget – se klippet

Stridsskepp från Sovjeteran

Den aktuella korvetten, Ivanovets, tillhör Tarantul-klassen, även känd som Molniya-klassen (översatt till ’blixt’ på svenska, reds. anm.) och utvecklades under 1970-talet. Under årens gång har modellen uppdaterats och just Ivanovets som kommer från den tredje generationen av dessa fartyg byggdes mellan 1987 och 1992.

Attacken är att betrakta som en specialoperation

Att vi inte ser fler attacker likt denna från kriget i Ukraina kan enligt Hans Liwång, docent i försvarssystem vid Försvarshögskolan, bero på att man har en begränsad förmåga att bygga de kamikazedrönare använts vid attacken.

– Det verkar som att ukrainarna väljer tillfällen då de kan smyga sig på och komma igenom skyddet, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Att lyckas med en attack som detta kräver dock mer än bara smygmomentet. Det gäller även att träffa rätt.

– Ukrainarna måste punktera fartyget på rätt ställen, att en siktar mot mitten och en annan på fören. Annars kanske de inte får effekt.