Vi utser Sveriges bästa båtnamn – finns ditt med?

Vi ställde frågan och gensvaret blev stort! Jakten på Sveriges bästa båtnamn blev en med ett stort leende på läpparna. Efter mycket överläggande har vi på redaktionen kommit fram till några favoriter.

Sjånån (inskickad av Anders Jaresjö), Dödsmaskinen (inskickad av Jens Pettersson) och Sigrid (inskickad av Lars Bäck) är tre av de många namn vi fått skickade till oss. Men vilket ska ta hem vinsten?

Förslagen bara vällde in och nog finns det många guldkorn bland båtnamnet som ni läsare skickat in. Men innan vi avslöjar våra främsta favoriter tänkte vi se om det finns några trender i namngivandet. En ganska självklar sådan är alla som hedrar nära och kära. Skulle vi ta alla dessa förslag så hade artikeln sannolikt inte tagit slut. Vi går sålunda  på kategori ett.

Ordvitsarna

Föga förvånande anspelade många av de inskickade namnen på den kanske renaste formen av humor – ordvitsarna. Ifall dessa båtar har hemmahamn på öst- eller västkusten låter vi vara osagt men vi tänkte ändå lämna er med några av de inskickade namnen och kanske – i bästa fall – ett leende på läpparna. Om inte så åtminstone ett himlande med ögonen och en högljudd suck.

Några guldkorn:

  • Kea där de som är ombord är I Kea (inskickat av Jennie).
  • Gummijollen Pys (inskickat av Johannes Eriksson).
  • Balladen Balla Ada (Inskickat av Mona Wirén).
  • Flera variationer på Kan tippa och Håll i dig.

Relationen till dingen

Ett annat tydligt tema i denna jakt på bra båtnamn är när det finns ett direkt samband mellan båt och jolle. Visst spelar dessa namn nära förgående kategori men vi tycker ändå att de förtjänar en egen underrubrik och lista.

Till exempel:

  • Gummijollen Plantroligtvis tillhörande en mindre pålitlig Plan A (inskickat av Kristoffer Sund).
  • Snipan Dunkan med jollen Reservdunken utifall något skulle gå snett (inskickat av Jonas Gustafsson).
  • Båten Lånet och jollen Amorteringen (Kristian Sjöberg).

Välförtjänta andraplatser

Några båtar som inte nödvändigtvis passar in i någon kategori men som ändå förtjänar ett omnämnande:

  • Unsiknable II en god uppföljare på Unsinkable I (inskickad av Jon Höglund).
  • ¡dn ǝpıs ƃuoɹʍ kanske skulle behöva en Plan B (inskickad av Niclas Stang).

Bästa båtnamnet enligt oss på Hamnen!

Båtnamnet som vi vill lyfta lite extra passar visserligen in i kategorin ”Relation till dingen” men var i vårt tycke så pass klockrent att det förtjänade förstaplatsen.

Sommarens bästa båtnamn går till Dan och jollen Danefter inskickat av ingen mindre än den före detta båtbyggaren, varvsägaren och tillika båtbaronen Anders Almén. En figur som den trogne Hamnen-läsaren stött på i flera av våra tidigare inslag.

Ett grattis till det fina namnet och ett tack för det goda skrattet. Också ett stort tack från oss på redaktionen till alla er som skickat in era båtnamn och namn på båtar ni sett runt om i skärgårdarna!

Har vi gjort en felaktig bedömning? Kom med fler förslag!