Vi söker Sveriges bästa båtnamn – hjälp oss hitta det!

Det är ett ämne där åsikterna går isär. Ska båtens namn vara sentimentalt, skoj eller storartat? I sommar ger vi på Hamnen oss ut på jakt efter de bästa båtnamnen runt om i skärgårdarna.

Hjälp oss hitta det bästa båtnamnet i Sverige!

Ser man sig omkring i marinan och fokuserar lite extra på alla akterspeglar är det ofta både högt och lågt. Det finns de halvklyschiga såsom FriendshipSo Long, eller Carpe Diem men även renodlade klassiker så som Maria, Elizabeth, eller varför inte Torsten?

Hur som helst så behöver vi nu din hjälp!

Vad heter din båt och varför? Har bryggrannen kommit på ett oerhört påhittigt namn till sin gamla Vega; eller var akterspegelsdekalen på båten framför hånande under den senaste klubbkappseglingen?

Kanske säger båtarnas namn något om de som äger dem eller för den delen om båten i sig? Det tycks till exempel finnas oskrivna regler att alla såväl Expresser som X-båtar ska eller åtminstone bör spränga in ett någonstans.

När undertecknad var liten och familjen skulle skaffa sin första segelbåt blev den en gammal Marieholm Sea Cat. Modellen har som för vissa kanske bekant en ruff, om än en väldigt liten sådan. Båtens namn fick således bli Luffen då jag hade svårigheter med bokstaven r.

Säkert finns det flera av er, våra läsare, som har minst lika halvbra historier om hur era båtnamn faktiskt blev till. Dela dem med oss, gärna ihop med en bild, så kanske vi tillsammans kan kröna sommarens bästa båtnamn!

Dela med dig av din båts namn, dens historia, och ladda upp en bild här!

Artificiell namngivning

Framåtblickande som vi är här på redaktionen prövade vi också att låta AI-verktyget ChatGPT komma med förslag på vad en potentiell båt skulle kunna heta. Om förslagen var särskilt inspirerande får ni bedöma själva. Det tydliga temat var iallafall natur och hav. Här kommer namnen:

Havsglädje, Sjövind, Fjärran Kusten, Seglarlycka, Solsken, Blå Horisont, Vågskvalp, Segelbrisen, Marin Dröm, och Kustens Stolthet.