Jetkajak spöar Top Gear och flirtar med fiskare

Vill man ha stabilitet som en eka och framkomlighet som en forskajak är den här vattenjetförsedda manicken från Mokai helrätt. Till och med Top Gear har fått spö av konceptet.

Top Gear utmanar en av världens bästa forspaddlare som utvecklat en vattenjetdriven forskajak. Han styr med kroppsvikten och paddeln och det lär vara minst sagt spännande att flyga fram bland isflaken på Island där videon utspelar sig.

Amerikanska företaget Mokai har tagit konceptet och lagt det på en nivå som passar lata kajakpaddlare, jägare eller fiskare som behöver förflytta sig uppför älvar eller bara in på grunt vatten. Vår bloggare Gäddjägaren testade tidigare i år Hobies kajaker som är anpassade för fiske och älskade det då han kunde ta sig in överallt.

Man tar sig uppför forsar eller in i vassar. Stabiliteten räcker för att stå upp och kastfiska.

Detsamma gäller för den här farskosten. Den lär vara än stabilare men man måste dessvärre försaka paddlingens tystnad mot en morrande vattenjetmotor på 21,7 hk. Det är en fyrtaktare från Subaru som klarar att knuffa upp farkosten och en förare i 17,4 knop.

Inga problem att styra med fötterna och ha händerna till annat.

Skrovet är precis som Hobies kajaker tillverkade av tålig polyeten och tillsammans med vattenjeten har man en farkost som kan forcera både vasshögar, isflak och sandbankar.

En annan fin finess är att man kan demontera farkosten i tre delar, så att den blir enklare att frakta och förvara. Monteringen ska bara ta två minuter.

>

Om man får tro tillverkaren är bränsleförbrukningen ett stort plus. I cirka 12 knop ska den inte dra mer än 0,1 liter/sjömil.

>

Det ska gå enkelt att dela skrovet i tre delar och därmed stuva in det i en bil eller i ett garage.

Teknisk fakta Mokai: 
Längd: 3,5 m
Bredd: 1 m
Vikt: 75 kg
Bränsletank: 11,3 liter
Toppfart: 17,4 knop
Pris: 4 800 dollar ex frakt
Mer info: mokai.com eller www.facebook.com.