Spinnfiskande indianer

Fiske från kajakNärheten till havet och naturen är för många fiskare lika betydelsefullt som fisket. En liten tyst båt gör att man kommer närmare både fisken och havet men nu introduceras något ännu vassare.

Nu i juni var jag ute och spelade in ett 3 dagars reportage om de nya fiskekajakerna. Veckan skulle inledas med ett VM-kval på Sibbofjärden. Målet var att fånga gös och vinnaren från de tre deltävlingarna skulle belönas med en plats på VM i kajakfiske i Australien i November.

IMG 0220IMG 0122

Jag hade aldrig tidigare varken sett eller hört talas om dessa nya kajaker men redan vid en första anblick blev jag förälskad. Hobie Kajak som anordnade tävlingen hade tagit med en Hobie Pro Angler 14 som jag skulle använda under tävlingen, samt under efterkommande dagar under reportaget.

Pro Anglern är utrustad med såväl spöhållare och anordning för ekolod. Den har gott om plats för betesbox och är riktigt stabil, man kan till och stå upp och drilla, även efter de största av fiskar. Denna kajak är helt enkelt en fröjd för ögat för alla med fisk i sikte.

IMG 0180IMG 0202

Fisket efter gös gick dessvärre trögt och tyvärr kom endast ett fåtal gösar upp till ytan under denna solgassande junidag. Däremot gjorde känslan av att fiska från denna smarta kajak upplevelsen till något extra.  

Under nästkommande dagar var vi ute med två kajaker och en filmbåt för att fiska gädda. Gäddfisket var mer lyckat än gösfisket, ett 70-tal gäddor kom upp under dessa dagar. Möjligheten att ljudlöst kunna smyga sig in på grunda vatten bidrog helt klart till den höga fångstmängden.

IMG 0258

Personligen har jag blivit helt tagen av kajakfisket och flera helger framöver är uppbokade under enbart rubriken kajakfiske. Var eller vad jag ska fiska avgör jag då, men det är också det som den stora fördelen med kajakerna, enkelheten att bara att lägga upp dem på taket och sedan skjuta i vattnet i den sjö eller vik som man känner för att utforska.

 Snart kommer ett fullt reportage om kajakfiske, det vill ni inte missa! 

 Happy fishing!

 Fredrik Bäck, Fiskeguide och sjöindian

www.trosafiskeguide.se

0709-327033