Världens starkaste utombordare ger 557 hk

Seven Marine boatDen utklassar alla konkurrenter i kraft och gör det med stil. Seven Marines utombordare levererar 557 kompressormatade V8-hästkrafter i en marinkonverterad Cadillacmotor. Allt i ett mycket vackert skal som man kan få i valfri färg.

Utseendet är det främsta som drar blickar till Seven Marines utombordare 557. De brutalt stora måtten med den feta riggen gör sitt och att Seven Marine är den första utombordartillverkaren som erbjuder sina redan snyggt formade motorer i vilken kulör och lack som helst, ofta i samma stil som båten, är grädden på moset. De här motorerna har varit riktigt publikfriare på Miami Boat Show sen de visades första gången 2011.

Nästa habegär kryper sig kraftigt på när man läser specen och inser att det Wisconsinbaserade företaget lyckats klämma in hela 557 hästkrafter i den ”lilla” utombordaren. Närmaste konkurrenterna, Yamaha och Mercury, har som mest 350 hk och det ansågs revolutionerade för bara ett par år sedan när de kom. Bäst vikt/effekt-förhållande av alla stora motorer på marknaden har Evinrudes E-TEC tvåtaktare med 300-hästar. Men den har som sagt ”bara” 300 hk. Seven Marine är i en egen liga och leverar kraft i klass med riktigt stora dieselinombordare.

Seven Marines stora antal hästkrafter gör det möjligt för de stora lyxiga amerikanska racerfiskebåtarna att reducera antalet utombordare till två istället för tre, vilket markant förbättrar vikt/effekt-förhållandet och sänker servicekostnader och underhåll. Man kan alltså få ett större antal hästkrafter på två motorer än vad man tidigare kunde få ut av tre. Men många som äger den här typen av extrema fartfiskebåtar håller sig nog till antalet tre och utnyttjar istället möjligheten att få en brutalt snabb båt.

Midnight Express 39 Open har ofta fyra Mercury Verado på 300 hk och gör då 70 mph. Med tre Seven Marines gör den 80 mph.

Stilen och kraften kommer dock till ett pris. Ett trippelmontage av 350-hästare borde i runda slängar kosta 110 000 dollar. Två Seven Marine 557 skulle ge mer kraft med lägre vikt och mindre underhåll men prislappen ökar till ungefär 150 000 dollar. Då kan man förvisso väga in att Seven Marine bakat in en dyrbar fabriksmonterad hydraulstyrning i priset. Vill man vara positiv kan man också lyssna på Seven Marines egna predikan om att det minsann skulle kosta 20 till 30 procent mer att få samma kraft med dieselinombordare. Nu sparar man därtill plats ombord och får möjlighet att hissa upp motorerna och kliva iland på stränder.

Eftersom motorerna tillverkas i små serier får man välja färger och motiv själv. Varför inte Mahi-Mahi-stil som ovan.

Seven Marine är revolutionerande på många sätt. Bland annat är de först med att konvertera en bilmotor till en utombordare. Ursprungligen sitter detta 6,2 liters kraftpaket i Cadillacs värsta modell CTS V Sedan som klarar 0-100 km/h på 3,9 sekunder.

Ytterligare en unik sak med Seven Marines utombordare är att de har ett slutet kylningssystem, vilket minskar slitage från bland annat saltvatten.

Seven Marine drive shaft double
Ett måste för att drivlinan ska tåla att leverera det enorma vridmomentet ner till den fembladiga propellern är att dra två drivaxlar, istället för en, genom riggen.

Dreven är dimensionerade för kraftiga inombordardieslar och har modifierats för utombordare. Förutom stor tålighet hävdar Seven Marine att de tack vare detta också lyckats göra växlingarna nästan ljudlösa. Övergången från back till fram sker utan klonk, vilket inte minst är trevligt när man använder joystick-systemet för att manövrera båten i hamn. Då sker växlingarna snabbt och ofta för att få båten att gå i sidled eller snurra runt sin egen axel.

Läs också:
Hydra Sports 5300 Sueños!
Se videon när vi åker Nor-Tech med 5 x 400 Mercury Racing!
Världens starkaste har vuxit till 627 hk.
Seven Marines krutpaket redo för Europa!

Bakom företaget Seven Marine står familjen Davis som har båtracing i blodet. Pappa Rick Davis arbetade tidigare som ingenjör åt Mercury och har bland annat varit delaktig i utvecklingen av deras direktinsprutade Optimax-serie, Verado och manövreringsteknologin Zeus.

Intrepid 475 Panacea är den första båten som rustats med fyra Seven Marine 557 och har alltså 2 228 hhk.

Möt männen bakom Seven Marine.

Seven Marine 557

Motorstyrka: 557 hk
Antal cylindrar: 8 st
Vikt: 474 kg
Bränslesystem: Direktinsprutning
Cylindervolym: 6 161 cc
Reglage: Elektroniskt
Pris: Ca 70 000 dollar
Mer info: www.seven marine.com