USA sjösätter rekordstort stealthfartyg

Detta är amerikanarnas genom tiderna största jagare som trots sin längd på 180 meter är värd epitetet ”havets ninja”. Den kan nämligen effektivt undgå fiendens radar.

Zumwalt är det största krigsfartyg som USA någonsin sjösatt. Det är helt byggt i kolfiber, vilket tillsammans med sina speciella former är anledningen till att fartyget är 50 gånger svårare att upptäcka med radar jämfört med ett vanligt krigsfartyg. En viktig del i radarmaskeringen är alltså att formen är så ren som möjligt, varför alla antenner och radarmaster dolts under skalet, men den vågskärande fören som minimerar fartygets rörelser och ett elektriskt system ska minimera ljudet spelar också in.

105 000 hk
Fartyget har en enorm elektriskt kapacitet som ska motsvara förbrukningen av 78 000 hushåll. Anledningen är att det kan drivas helt av el och på så vis smyga fram. Men huvudsakligen drivs den av två gasturbiner från Roll-Royce. Totalt finns 105 000 hästkrafter att tillgå och toppfarten är 30 knop.

48 miljarder
Planen var det skulle byggas 20 fartyg och att bygget skulle kosta 24,5 miljarder kronor. Men efter att man utvecklat och utökat tekniken ombord har prislappen ökat till 48 miljarder och inom den budgeten ryms bara tre fartyg. Det innebär en tre gånger högre kostnad per fartyg jämfört med en traditionell jagare. Men tack vare tekniken så kan dock antalet besättningsmän hållas till ett minimum. Planen är att 158 personer ska driva fartyget, i förhållande till 210 personer som den 154 meter långa Amerikanska jagaren Arleigh Burke-class kräver.

7 gånger ljudet…
Missilsystemet rymmer 80 enheter som kan avfyras i sju gånger ljudets hastighet och träffa mål som är knappt 63 sjömil bort. Fartyget ska kunna kriga mot mål på både hav och land och husera två helikoptrar.

Efter tidigare fiaskon önskar USA att återta tronen för världens mest avancerade fartyg. Foton: Michael C Nutter U.S Navy.

Trots att Zumwalt redan sjösatts vid varvet i Maine kommer det inte att vara klart för sin första uppgift förrän år 2016.

Amerikanarna hävdar att fartyget är världens mest banbrytande och innovativa och har därför namngivit det efter amiral Elmo Zumwalt som anses vara en av de mest nytänkande personerna genom tiderna i amerikanska flottan. Detta tack vare att han är den yngsta som fått jobbet som chef över hela den amerikanska flottan och att han var den första att arbeta hårt emot ras- och könsdiskriminering. Han var 49 år vid tillträdet och såg bland annat till att kvinnor för första gången tilläts arbeta ombord på krigsfartyg.

Jagaren Zumwalt:
Längd: 180 m
Bredd: 24,6 m
Djup: 8,4 m
Toppfart: 30 knop