TV-serien Mickes båt – "bland det läskigaste jag gjort"

En succé. Men det kunde knappast Micke Leijnegard veta innan de första avsnitten började rulla. Nu gläntar han på dörren för en fortsättning på TV-serien ”Mickes båt”.

SVT-MICKESBAT-2023-E00-7ee4jpg
Micke Leijnegard om TV-serien Mickes båt i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

Vi var många som tyckte att det var på tiden. Och som blev glatt överraskade när en TV-serie om båtar, båtliv och framför allt träbåtsrenovering skulle börja sändas.

Se också:
Micke Leijnegard – hjälp jag har fått en träbåt!
Seriestart – träbåtsrenovering med Micke Leijnegard i SVT

Att det sedan skulle komma att handla om TV-profilen Micke Leijnegards högst personliga resa i sex avsnitt och om renoveringen av ”Moster Jann” gjorde inte saken sämre. En ruffad snipa byggd av Johansson & Son Båtbyggeri i Holmsund.

– Fast det var också läskigt på mer än ett sätt, säger Micke Leijnegard.

Han fortsätter:

– Dels för att jag gav mig ut på väldigt djupt vatten genom att ge mig in i ett sådant här renoveringsprojekt – i TV dessutom. Men också för att jag rörde mig mycket nära gränsen till att det kanske skulle bli för privat.

För privat?

– Ja, i TV-sammanhang brukar vi påminna varandra om att man gärna ska vara personlig men inte privat. Här tyckte jag att jag rörde mig på gränsen. Det var till och med…

Ja?

– Det var till och med så pass att jag tyckte att jag ville bryta för att det blev för geggigt där någonstans i början av inspelningarna.

Men?

– Men producenten, Allan Förberg, försäkrade mig om att vi höll oss på rätt sida och bad mig vänta tills jag hade sett några grovklippningar och ja – jag kan hålla med honom.

Och nu är succén ett faktum?

– Nja, succé är ett starkt ord. Det gick bra. Vi smög ju igång serien utan reklam och slog inga rekord när det gäller tittarsiffror men de som zappade sig fram till programmet tenderade att fastna och hänga med hela vägen. Vi mäter ju allt sådant där vet du…

Och därför kan vi hoppas på en fortsättning och mer båt i TV?

– Det kan jag inte lova bergsäkert. Vi håller på att diskutera en eventuell fortsättning precis nu i dagarna. Jag är på –  och det tycker jag att övriga inblandade också borde vara.

”Blodad tand” eller ”aldrig mer” när det gäller träbåtsrenovering?

– Blodad tand, definitivt. Tänk bara att få lyxen att ta hand om ett sådant mästerverk som en träbåt är. Det är ett tillfälle som man verkligen bör ta vara på. Det är som att öppna en presentask, man lyfter på en däcksduk och finner 70 år gammalt virke som ser så gott som nytt ut, säger Micke Leijnegard.

Mickes renoveringsprojekt blev en tuff resa men kunde knappast ha slutat bättre.

Du fick ju många goda råd och nya bekantskaper under tiden men det måste ju också ha fallit en och annan syrlig kommentar?

– Ja, båtklubbar kan på sina håll vara gubbjävlarnas eldorado. Då hjälper det att ha en kameraman bakom sig med en osäkrad och skjutklar TV-kamera i högsta hugg.

Så vad hände efter att ni slog av kameran i sista avsnittet?

– Då blev det kanske inte riktigt som jag hade tänkt mig. Motorn gick varm och därför fick jag bara en båttur i somras. Vi lade till i en vik, käkade och fick en magisk stund. Mer om det, förhoppningsvis, i ett kommande båtprogram på SVT, avslutar Micke Leinegard.

Foto: Janne Danielsson/SVT.

Se hela serien här!