Turistubåt försvunnen vid Titanics vrak – sökinsats pågår

En stor sökinsats har dragits igång vid Titanics vrak 320 sjömil utanför den kanadensiska kusten. Detta efter att en turistubåt försvunnit vid en guidad tur till den världskända atlantkryssaren.

titanic-ubat-submarine-forsvunnen-disappared
Titanics förstäv där den världsberömda atlantkryssaren vilar på 3 800 meters djup. Foto: NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island

En turistubåt har försvunnit vid den världsberömda atlantkryssaren Titanics vrak, detta enligt den brittiska kanalen BBC. Uppgifterna som public service-bolaget har tagit del av kommer från Bostons kustbevakning som deltar i sökandet efter den försvunna ubåten.

Den brittiske miljardären och affärsmannen Hamish Harding ska befinna sig ombord på ubåten som tagit sig ner de gastkramande 3 800 metrarna till skeppets vrak som ligger cirka 325 sjömil utanför Newfoundland i Kanada. Harding är känd bland annat för att ha tagit sig ner i Challenger Deep i Marianergraven och håller världsrekordet i hur djupt en tvåmannaubåt kunnat ta sig.

Under måndagseftermiddagen (kväll svensk tid) uppskattade man att farkosten varit under vatten någonstans mellan 70 och 96 timmar. Ubåten som fått namnet Titan klarar sig fem dygn under vattnet med fem personer ombord med de syrereserver de har.

Farkosten Titan som nu är försvunnen.

Till hjälp i sökinsatsen används förutom båtar två räddningsflygplan och en sonarboj som sänks ned under vattenytan för att avsöka områden. Dock är sökinsatsen svår då platsen som Titanic förlist på är så pass avlägsen.

Läs även:
Titanic – förlisningen rekonstruerad i realtid!
Titanic byggs på nytt

Det tillhör inte vanligheterna att guidade turer tas till havets botten där Titanic vilar sedan sin förlisning 1912. Däremot så finns det extravaganta dyk- och upplevelsebolag som erbjuder turer till vraket för uppemot 2,5 miljoner kronor. Ett enda dyk med ned- och uppstigning tar dessutom cirka åtta timmar och totalt tar turen åtta dygn.

Enligt brittiska BBC tar ubåten vanligtvis tre passagerare, en kapten och en ”content expert”. För att ta sig till vraket transporteras Titan av ett större skepp som fungerar som den plattform ubåten dyker från. Mellan detta skepp som kallas Polar Prince och titan kan man kommunicera ifall de två farkosterna befinner sig över och under varandra. Men den kommunikation har nu brutits.

Ubåten förseglas med bultar från utsidan och det finns ingen möjlighet för passagerare ombord att ta sig ut även ifall de skulle ha tagit sig till ytan.

I videon syns farkosten Titan som är en sådan modell som försvunnit under upptäcktsfärden. Ubåt tar fem passagerare och har syre för fyra dygn.