Tre VM-guld till Sverige

Under en och samma helg har svenska racerbåtförare kört hem tre tre VM-guld i norska Grimstad. Roland Sjögren segrade i Thundercatklassen tillsammans med Erik Stark som gast. Erik vann också VM i F2 och Anton Wigarthsson i GT 30. Klicka vidare för full rapport.

Det blev VM guld i Thundercat efter en otroligt spännande körning, där Rolle Sjögren som körde båten verkligen visade vilken slipad krigare han är. Det blev seger också i F2 loppet och i och med det så är Erik Starks VM-titel i F2 klar, trots att ett race återstår. Dessutom kördes VM race för F4s. Även där blev det svensk delseger genom Tobias Söderling.

Rolle Sjögren VM 1.a i Thundercat 2012
Rolle Sjögren och Erik Stark vinner VM i Thundercat

I Thundercat var det engelsmannen James Tapp som tog pole position före Rolle Sjögren, hemmaesset Sigge Mollestad samt svenske mästaren Mårten Levin. Vid starten tog norrmanen ledningen och det blev en vild och tät kubbning. En bit in i racet kunde Sjögren passera, även om det var med minsta möjliga marginal.

”Rolle” och Erik igår i samma F2-team och känner varandra väl. Men de har ju inte kört tillsammans i Thundercat, annat än på träning, så det var ju lite vanskligt med att som besättning köra tillsammans med ett VM. De har agerat mycket professionellt lagt upp en taktik och hållit sig till den. Rolle är ju en otroligt skicklig förare och samarbetet i båten fungerade utmärkt.

För Erik Starks del var ju dagen inte över med det. Hans egentliga mål var ju VM-racet för F2. Han hade en andraplats och en seger tidigare i VM-serien som han nu ledde. En seger till skulle ge honom en verkligt stabil grund för VM titeln då blott ett race till återstår.

Erik Stark F2
   Erik Stark

Stark fick till en bra start och knep åt sig ledningen direkt efter första kurvan. Med fritt vatten och full attack i fyra varv hade Erik etablerat en bra och komfortabel ledning. Bakom honom så var det däremot desto hårdare racing. Wahlsten, Österberg, Temper, Hagin och Ola Pettersson bytte placeringar om vartannat. Tyvärr lade Wahlstens motor av efter 14 varv. Österbergs tog till slut andraplatsen före dagens sensationsman Rupert Temper. Liksom i Stockholm gjorde han en kanonstart, men nu utan att tjuvstarta. Österberg slutade tvåa före Temper medan Ola Pettersson gjorde sitt livs F2-lopp och slutade fyra just före Hagin. Banan var kort med varvtider kring 30 sekunder och racingen var fantastiskt spektakulär.  

Tredje VM klassen var F4s. Söderling var för en gångs skull inte snabbast under tidsträningen, men tvåa. I racet så var han raskt etta. Han kör så fint och svänger så snyggt och effektivt. Han var jagad loppen igenom av polacken Manjewski, men såg hela tiden till att ha kontroll på läget. Det blev tre raka heatsegrar för Söderling. Han ökar ledningen i VM-serien, men det är inte tillräckligt för att ha en klar titel.

Söderling F4
Tobias Söderling

F4s racen blev dramatiska då flera båtar slog runt. Några under racet, andra t.o.m. klarade av att göra en dubbelflipp när två förare fortsatte att kriga ett helt varv efter målgång. Ett par kineser var också inbjudna till att vara med och köra F4s VM. En av dem körde Lundins Moore båt. De var inte riktigt samspelta, så det blev en flipp där också.

Anton Wigarthsson vann VM  för GT 30.
Ifjol vann unge Anton från Kil Europamästerskapet för klassen. I år har han genom seriös satsning bland annat genom RF Elitsatsning utvecklats vidare och tog i Finland sin första VM titel.

VM_Guld_o_Silver_GT30_podium

Text: Per Benson.

Mer info här.