Skepparen Karin vill locka fler kvinnor till att segla

Kurser och seglingar med bara tjejer ombord. Det är skepparen Karin af Forselles plan för att få fler kvinnor engagerade i seglingslivet. Med över loggade 70 000 sjömil, och massor av egen erfarenhet hoppas hon kunna få vem som helst såld på livet till sjöss.

tjejsegling-segling-segling-seglarkurs
Tanken är att tjejseglingarna ska erbjuda något för alla deltagande.

Hennes CV är minst sagt imponerande. Med över 70 000 sjömil i ryggen är Karin af Forselles sannerligen en veteran. Idag arbetar hon som skeppare och har varit i seglingsbranschen under de senaste 16 åren. Under den tiden har hon seglat allt från enorma trimaraner och transportseglingar av 100-fotsbåtar till otaliga charterseglingar runt om i hela världen.

Förutom mycket glädje har åren på sjön och väckt en fråga inom henne. Varför är inte fler tjejer ute på sjön? Att råda bot på detta och visa hur fantastiskt det kan vara har hon nu gjort huvudfokus i sitt nya projekt Tjejsegling.

– Vi vill göra lyxiga seglingar med bara tjejer ombord. Sporten är så mycket enklare än vad många tror och det finns ingen anledning till att vara rädd. Tanken är att om man inte är sugen på att segla mer efter en helg ute med oss så är nog inte segling någonting som intresserar den personen, säger Karin af Forselles.

Steget kan vara stort

Att slänga sig in i en seglingskurs kan verka överdådigt. Kanske är det ingenting man uppskattar, kommer man att bli sjösjuk, är det rent ut sagt pengar i sjön på något man ändå kanske inte kommer att uppskatta?

Enligt Karin bör man i alla fall testa och se vad det innebär. Vilket dessvärre inte alltid är så lätt.

– Det finns gott som seglarkurser som är öppna för alla. Det finns också kurser som bara är till för tjejer. Men för att göra dessa krävs ändå en viss motivation. Kurserna innehåller ofta mycket teori och tidskrävande praktik. Att därför få komma ut och pröva på med en erfaren skeppare som vill lära ut kan ge den där extra pushen som gör det värt att sitta i skolbänken eller i en liten jolle, säger Karin af Forselles.

Se även:
Från Kanarieöarna till Västindien – i roddbåt
Svenskt kvinnligt lag klart för America’s Cup
Första kvinnliga skepparen i America’s Cup

Seglingsbranschen är mansdominerad, det är svårt att sticka under stolen med. Karin har alltid känt sig välkommen men förstår att det i vissa sammanhang kan vara svårt för kvinnor att ta plats på båtar.

– Själv har jag bara haft stora fördelar med att vara tjej i båtlivet. Jag tror egentligen inte att det finns något negativt med det. Däremot kan jag medge att det kan vara lättare för en tjej som är nybörjare att ta mer plats om det bara är tjejer ombord på båten, säger Karin och fortsätter:

– Det känns uråldrigt men jag kan tänka mig att det finns många kvinnor som lutar sig tillbaka och låter deras killkompisar eller makar segla.

En ny trend inom båtlivet

Under sommaren drar projektet Tjejsegling igång på riktigt och redan nu har dagarna börjat bokas upp . En del av receptet kan vara god tajming för runt om i båtvärlden ser Karin en trend som glädjer henne.

– Man kan se överallt på olika håll att tjejer vill segla mer och göra mer. Det är egentligen inte en särskilt fysisk sport, tvärt om. Därför känns det bara logiskt att fler kommer ut och deltar i kappseglingar eller tar större plats ombord under semester. Allt beroende på vad man är ute efter, säger Karin af Forselles.

Denna första sommar är lite av ett pilotprojekt för Tjejsegling. Tillsammans med Emely Hagen och maja Gutell hoppas Karin att en helg ute på sjön där skoj, samkväm och segling ska kunna sätta guldkant på tillvaron och få vem som helst att vilja slänga sig in i en seglarskola.

Tycker du att det låter spännande? Isåfall kan du följa Tjejsegling på Instagram.