Svenska F1–stjärnan i dramatisk krasch

”Det bara small till! Sedan minns jag inget mer.” Så beskriver Erik Stark gårdagens krasch när Hamnen.se når honom per telefon i sin sjukhussäng i Kinesiska Liuzhou.

Det var under det första varvet i det andra tidskvalet som det smällde. Och det smällde rejält.

Det svenska racingesset Erik Stark låg som vanligt på gränsen för vad han själv och båten tålde när det plötsligt small till och blev svart.

Räddningspersonalen var blixtsnabbt på plats och bogserade bort vraket. 

– Sedan minns jag ingenting mer. Men man har berättat för mig att båten fick ett lyft varpå den dök. Då tar det som bekant stopp med besked. Jag gick från ungefär 210 kilometer i timmen till noll inom loppet av några meter, berättar Erik.

Han fortsätter:

– Jag fick en rejäl smäll och en blåtira och ser ingenting på vänster öga. Sen slet jag av senorna till både lång- och lillfingret men hoppas ändå att vara tillbaka i racingen i slutet av november då jag ska köra ännu en deltävling i X–Cat World Series i Dubai.

Illa tilltygad. Men vid liv och med en stark längtan ut på tävlingsbanorna igen. 

Före kraschen låg Erik Stark trea i totalt i jakten på VM-titeln i F1 med högre placeringar väl inom räckhåll. Men nu är en pallplats omöjlig att nå.

– Jag ska låta skadorna läka och sedan behöver jag tid på mig för att komma tillbaks till tävlingstempo. Jag vill passa på att skicka en tacksam hälsning till tävlingsledningen räddningspersonalen i Liuzhou.

– De agerade mycket snabbt och proffsigt och samma sak gäller mitt team som tog hand om båten. Jag har sett den på bild och den är förstås totalkvaddad med kapad ruta och sprucket skrov. Sedan var min hjälm också helt sprucken.

Du är känd för att vara en stor risktagare på tävlingsbanorna. Kommer det här att förändra dig som racingförare?

– Det handlar ju om att alltid ligga på gränsen och i F2 så kraschade jag många gånger. Men det var tre år sedan jag kraschade senast så jag fick väl en påminnelse om var gränsen går.

– Men det kommer inte att göra mig till en mer försiktig förare. Racing handlar som bekant om att ta kalkylerade risker.

 

Formel 1

Längd: 5,00 m
Bredd: 2,10 m
Djupgående: mest noll och ingenting
Vikt med motor: 390 kg
Motorstyrka: Hypervässad Mercury 2,5 l (ca 300 hk)
Toppfart: 130 knop
Acceleration: 0–100 km/h på 1,7 sek
Maxvarv:
Marschfart: nej
Bränsle max 110 l
Bränsleförbrukning: 2 liter på 60 sekunder vid maxvarv
Antal personer: 1
Pris: från 1 200 000
Mer info: www.f1h2o.com