Sverige skickar Stridsbåt 90 i stödpaket till Ukraina

Sverige väntas för första gången skicka marina materiel i stöd till Ukraina. Det som skickas är bland annat den beprövade plattformen Stridsbåt 90. Stödpaketet är det största hittills och väntas uppgå till 7,1 miljarder kronor. 

Stridsbat_90_ovning
Håll avstånd och se upp för svall – de viktigaste råden från Försvaret inför sommaren.

Regeringen presenterade under tisdagsförmiddagen ett nytt stödpaket för att bistå Ukraina i Rysslands anfallskrig. Paketet innefattar en myriad av militärt materiel men för första gången skickar man även båtar till det krigsdrabbade landet. Då i form av 10 stycken Stridsbåt 90, 20 gruppbåtar samt undervattensvapen.

– För att vinna måste ryssarna bekämpas såväl på mark som i luften men även på ständer och i marina miljöer. Många viktiga operationer har gjorts genom att använda sig av mindre båtar på floderna som rinner genom Ukraina här kommer de materiel vi skickar kunna komma till pass. Det handlar om stridsbåtar, gruppbåtar, undervattensdrönare, och undervattensvapen i form av sjunkbomber, Joar Forssell, Liberalernas utrikespolitiska talesperson och ledamot i utrikesutskottet.

I en intervju med SVT Nyheter håller överstelöjtnant med Forssell Joakim Paasikivi om att tillskottet kan hjälpa, inte minst på flodendeltan Dnipro.

– Man får en bättre förmåga då Stridsbåt 90 är gjord framförallt för svensk skärgård. Samma problematik finns i floddeltan med grunda vatten och behov att kunna göra övergångar mellan vatten och land, säger överstelöjtnanten.

Det största stödpaketet hittills

Den totala notan för materialet som skickas väntas uppgå till 7,1 miljarder kronor. Av detta står endast Stridsbåt 90 för cirka en miljard kronor och resterande marint materiel ytterligare en miljard kronor.

– Genom stödet till Ukraina investerar vi även i vår egna säkerhet. Vi kommer att fortsätta stöda Ukraina så länge som det krävs, säger försvarsminister På Jonson vid morgonens presskonferens.

Här är allt stöd som Sverige hittills skickat för att stödja Ukraina i kriget.