Svenska korvetten HMS Nyköping gör stark Nato-debut
Med ett spänt omvärldsläge och en gräns mot Ryssland mitt i Östersjön blir den svenska korvetten HMS Nyköping med besättning ett starkt tillskott i Nato-styrkan.

Lite drygt ett år efter Sveriges inträde i Nato tas nästa kliv: långsiktig närvaro med eget fartyg i alliansens kärnuppdrag. Med sin avancerade teknik och en besättning tränad för Östersjöns utmanande förhållanden – grunt vatten, kuperad botten, begränsad sikt – tillför HMS Nyköping något unikt.
Känslosamt och traditionsbundet
Avfärden blev som sig bör både känslosam och traditionsbunden när fartyget långsamt stävade ut från Örlogshamnen – där familjer, kollegor och inbjudna vinkade farväl från Stumholmen. En storstilad flyguppvisning av Helikopterflottiljen satte sedan punkt för avskedet.
– Det ska bli intressant och värdefullt att se hur en svensk korvett kan bidra till lägesbilden och vara en del av avskräckningen i Nato. Det är alltid intressant att jobba med övriga allierade för att skapa en förståelse för andras system och hur vi kan hjälpa varandra inom alliansen. Man ska inte underskatta vikten av att träffas och skapa kontakter inför framtida utmaningar, säger fartygschefen örlogskapten Hugo Dahlström före losskastningen, på Försvarsmaktens hemsida.
HMS Nyköping deltar i Natos sående fartygsstyrka under Juli 2025.
HMS Nyköping med besättning bidrar inte minst med specialkompetens gällande Östersjöns komplexa vattenmiljö. Men också med sin avancerade teknik samt en besättning tränad för Östersjöns utmanande förhållanden – grunt vatten, kuperad botten och begränsad sikt.
– Vi har god lokalkännedom och förmåga att verka i insatsområdet. Att vi nu är fullt integrerade i styrkan med rätt materiel och system stärker både vår kapacitet och samarbetet inom alliansen, konstaterar Dahlström.
Foto: Siri EInarsson och Henrik Fridolfsson/Försvarsmakten.