Svensk storsäsong i F1

Aldrig tidigare har Sverige sett så starkt ut inför en F1-säsong. Förutom rutinerade Jonas Andersson kommer också den nyblivna världsmästaren i F2, Erik Stark, att ge sig in i leken. Läs intervjuer och se den adrenalinstinna videon med höjdpunkter från förra säsongen.

Det är två riktigt taggade svenskar som nu håller på att förbereda sig inför Formel 1-säsongen 2014. Den första deltävlingen går i Quatar i mars. Vårt ena svenska hopp är rutinerade Jonas Andersson som slutade på en 7:e plats i VM-tabellen förra året. Ett mediokert resultat. Men viktigare är att han tillsammans med sitt team hittade bra fart i ekipaget som gav en stark säsongsavslutning och blodad tand inför framtiden.

– Det kändes verkligen bra de sista tävlingarna och jag kom bland annat 2:a i deltävlingen i Quatar. Det handlar om att hitta rätt inställningar på båt, motor och propeller. Variablerna är många men det känns som om vi är på rätt väg, säger Jonas Andersson.

Säsongen 2014 blir Jonas Anderssons nionde i F1-cirkusen och närmast på schemat står att resa till Abu Dhabi för att gå igenom ekipaget och eventuellt göra några testkörningar.

Ny lovande svensk
Nästa lovande svensk är Erik Stark som säkrade världsmästartiteln i F2 bara för en dryg månad sedan. Han har rykte om sig att vara särdeles orädd, på gränsen till galen och hymlar inte med att han nu tar klivet upp till F1 med höga ambitioner.

Går det som han har tänkt sig så ska han placera sig bland de sex främsta i samtliga deltävlingar under detta första läroår. Därefter är siktet inställt på att bli världsmästare. Han har bra sponsorer, ett starkt team i och därmed alla förutsättningar att gå långt.

Sångerska som teamkamrat 
I Eriks team ingår också den norska racingstjärnan och sångerskan Marit Strømøy (skivaktuell med låten The Prayer) som placerade sig på åttonde plats i VM. Även hon avslutade säsongen starkt genom att slå ut den dåvarande regerande världsmästaren Shaun Torrente från Team Quatar i ett duell-race. Därtill körde hon in på en fjärdeplats i säsongens sista deltävling i Abu Dhabi.

Sverige står nu starkt inför F1-säsongen 2014. Här en film med höjdpunkterna och en sammanfattning från förra säsongen. Den som vill följa F1 på plats gör bäst i att boka in någon av nedanstående platser och datum.

Preliminär tävlingskalender 2014:
Deltävling 1: 15 mars, Doha i Quatar.
Deltävling 2: datum ej klart, plats ej klart.
Deltävling 3: 19 juli, Ukraina
Deltävling 4: 2 oktober, Liuzhou i Kina
Deltävling 5: 5 december, Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten
Deltävling 6: 12 december, Sharjah i Förenade Arabemiraten

Tekniska fakta Formel 1:

Längd: 5,00 m
Bredd: 2,10 m
Skrovvikt: 180 kg
Vikt med motor: 390 kg
Motor: Hypervässad Mercury 2,5 l (ca 300 hk)
Bränsle: 110 l
Acceleration: 0–100 på 1,7 sek
Toppfart: 130 knop (240 km/h)
Maxvarv: 9 500 v/min
Bränsleförbrukning: 2 liter på 60 sek vid maxvarv
Pris: från 1 200 000 kr
Mer info: www.f1h2o.com