Svensk seglare gripen med kokain för 1,3 miljarder i lasten

Spansk polis har slagit till mot en misstänkt segelbåt som visade sig ha inte mindre än ett och ett halvt ton kokain i lasten.

Knarksmuggling_segelbat
Spansk polis har slagit till mot en misstänkt segelbåt som visade sig ha inte mindre än ett och ett halvt ton kokain i lasten.

Seglatsden ska ha gått från Kanarieöarna till Brasilien och vidare förbi Karibien innan spansk polis tillsammans med den spanska marinen kunde slå till mot en segelbåt utanför Spanien med fyra personer, varav en svensk, ombord.

Se också:
Omfattande knarkspaning i Sveriges småbåtshamnar
Familjebåtar storsmugglar cigaretter på Östersjön
Kustbevakningen slog till mot människosmugglare
Svenske ensamseglaren om kokainsmugglingen

Tillslaget skedde strax utanför Alicante och i lasten fanns inte mindre än 1 500 kilo kokain. Det var i slutet av maj och efter en lång tids spaning som båten bordas, kokainlasten beslagtas och männen gripas.

Värdet på knarket? Cirka 1,3 miljarder kronor.

Som Hamnen tidigare har rapporterat så är mörkertalet stort när det gäller smuggling av knark, cigaretter och andra olagligheter i vanliga fritidsbåtar. Såväl internationellt som på svenska farvatten.

Tillslag i svenska småbåtshamnar

Mellan 2018 och 2021 gjorde det svenska Tullverket ett tjugotal beslag på fritidsbåtar i svenska småbåtshamnar.

– Vi vet att det smugglas i fritidsbåtar. Det finns som bekant väldigt många småbåtshamnar och det är svårt för oss att ha koll på alla. Därför behöver vi allmänhetens ögon och öron.

Tydliga tecken på fuffens

Annat som kan väcka intresse är om man ser att gods lastas mellan fartyg eller båtar ute till sjöss eller om man ser att gods dumpas överbord. Små båtar som har kontakt med större fartyg kan också vara intressanta.

Om man misstänker smuggling eller något annat misstänkt ingrip aldrig själv, utan hör av dig till Tullverket med dina observationer. Ring 90 114. Det går även att lämna tips via: www.tullverket.se.

Foto: Policia Nacional