Svensk seger i fartfesten på Riddarfjärden

Det blev en rafflande uppgörelse på Riddarfjärden i helgen när 23 båtar gjorde upp i VM i Formel 2. Vann gjorde Kungliga Motorbåtklubbens Erik Stark efter en tät strid mot F1-föraren Jonas Andersson.
 
Riddarfjärden är en tuff plats att köra motorbåtsracing på. Inte minst för F2-båtar där båtarna väger blott 500 kg inklusive förare. Vågorna som genereras av båtarna studsar mot kajerna och skapar till slut extremt krabb sjö som gör både gaspådrag på rakorna och skarpa kurvtagningar till ett stort riskspel.
 
F2 VM på Riddarfjärden i Stockholm
 
– I år kommer det att bli tufft, det blåser mycket och i den här sjön kommer några båtar garanterat att slå runt, sa F1-föraren Jonas Andersson som gör comeback i F2 i år.
 
Båtarna kan nå nära 200 km/h på rakorna då motorn hissas till max och powertrimmet vinklas ut så att hela båen är i luften. Men en vindpust för mycket eller en för kraftig smäll mot en våg kan få båten att flippa. 
 
Det hände förra året. Under tidskvalen satsade Stockholmsföraren Erik Stark för hårt på en raka och slog runt. Även Norrmannen Pål Virik-Nilsen slog runt. 
 
Erik Stark hade snabbaste tiden på fredagens tidskval och hade pole position. Men han fick en dålig start och låg lite efter vid första toppmärket. Istället var det skåningen Ola Pettersson och Pål Virik Nilsen som var hetast. 
 
Pole för Erik Stark i F2 VM i Stockholm
 
Men Erik Stark kom snabbt tillbaka på första rakan. Vid nästa rundning var han i ledning. Jonas Andersson lyckades inte alls i starten men visade på stor klass och erfarenhet när han strategiskt körde om båt efter båt. 
 
En förare som gör sin första säsong i F2 är Erik Edin. Han satsade stenhårt och imponerade första varven. Men på 21:a varvet slog han runt och racet var över för hans del. 
 
Precis som i bilracing samlade fältet upp och körde runt i låg fart i väntan på att Edins båt skulle bogseras bort. 
 
Jonas Andersson fick nu möjlighet att avancera ytterligare. Han kom ikapp Erik och det blev några riktigt tuffa fajter. De rundade flera båtar smärtfritt men när Jonas skulle om österrikaren Rupert Temper tog det stopp. Temper stängde regelvidrigt dörren för Jonas vid ett flertal tillfällen och Erik fick ett ointagligt försprång. 
 
Temper fick sitt ”straff” i slutet av racet när han slog runt vid en rundning. 
 
Guld, silver och Brons i F2 VMs första race i Stockholm
 
Vi på Hamnen.se var på plats hela helgen och producerade ett halvtimmes tv-program för Viasat Motor som kommer att sändas under sommaren. Vi återkommer om tider. Självklart kommer videon även att finnas här på Hamnen.se.