Superstart för svensk solosegling

Harken Solo Challenge blev en succé. Hela 80 båtar startade i fantastiska förhållanden med sol och sju m/s i medelvind. Fredrik Wallenberg skrällde och vann enskrovsbanan på 40 sjömil med sin 63-fotare Refanut. I filmen ovan berättar han hur det är att baxa runt 25,9 ton träbåt ensam. I den andra filmen dånar den gamle vindsurfaren Jonas Davidsson Vitell genom fältet. Han vann flerskrovsklassen. Korta banan vann Ulf Myrin i sina fina Mälar 22.

Ambitionsnivåerna varierade rejält i det 80-båtar stora startfältet som gör Harken Solo Challenge till Europas största solosegling i år. Racet delades upp på två banor. En på 20 sjömil som gick inomskärs. Start vid Sandhamn, rundning av Korsö, ner en sväng på Kanholmsfjärden och tillbaka. Långa banan sträckte sig 40 sjömil på havet. Ut till Almagrundet, ner till Dämban, tillbaka och runda Revengegrundet och sen in mot mål.

Många kittlades tillräckligt av äventyret att segla sin båt ensam runt banan och var nöjda med att gå i mål. Medan andra gick in stenhårt för att vinna.
Mats ”flerskrovsjesus” Johansson tog nog i hårdast av alla. Han började få upp farten rejält på sin Dragonfly 920 men var inte nöjd. Innan racet hade han ökat utväxlingen på storskotet men i sin fartiver tänkte han att det inte räckte, satte skotet på vinsch och drog hem för allt vad tygen höll. Trodde han. Istället drog han av storfallet och fick bryta.

– Jag visste inte var jag skulle göra av ilskan. Jag var ju ensam ombord och kunde bara sitta och glo under inseglingen, garvar Mats och fortsätter:

– Men jag ska ta revansch nästa år. Den här kappseglingen är fantastiskt rolig, att segla ensam är grejen!

Han får medhåll av Sveriges meste solosseglare Pia L’Obry som seglade trimaranen Multi 23.

– Det är fantastiskt roligt om svenskar kan få upp ögonen mer för solosegling. Det är ju så enkelt att genomföra, säger damen som presterat en 14:e plats i Mini Transat. Man utvecklas så enormt mycket som seglare så fort man seglar helt själv, menar hon.

Ett av de stora spänningsmomenten var hur det skulle gå för storbåtsseglarna. Hur skulle det gå att baxa runt en Swan 65, 63-fots träyacht och ett högteknologiskt monster från Baltic på 50 fot?
Fredrik Wallenberg ger sin syn:

– Det var inte så blodigt förutom när jag var tvungen att göra en 360 uppe vid kryssrundningen. Då blev jag mör ganska snabbt, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att fler borde testa den här formen av segling. De flesta seglar ju sina båtar helt själva på semestern ändå.

Den ledande arrangören, Jimmy Hellberg tog sig snabbast runt banan på av kölbåtarna, vilket räckte till en andraplats på handikapp.

– Det har varit en fantastisk dag och jag tror att de flesta är nöjda. Nu ska vi utvärdera detta och lyssna på vad som var bra och dåligt och satsa vidare. Nästa år hoppas vi på 200 båtar!

Preliminära resultat Harken Solo Challenge:
Resultat.

Relaterade artiklar:
Giganternas kamp.

Inför Solo Challenge.
Läs mer om Refanut.