Stockholm Archipelago Raid – fantastiska bilder från dag 1

Archipelago-Raid-F18-Worlds-Stockholm
Archipelago Raid F18 Worlds Stockholm

Archipelago-Raid-F18-Worlds-StockholmStockholm Archipelago Raid startade 17 augusti och pågår nu för fullt i den vackra skärgården. Hela 29 lag från elva länder gör upp om världsmästerskapet i raidsegling under fem dygn.

Stockholm Archipelago Raid har för många seglare världen över kommit att bli en ”bucket list-upplevelse”. Att under fem dagar segla mellan Stockholms skärgårds tusentals skär och grynnor i farter uppåt 20 knop i en 6 meter lång katamaran är en unik upplevelse och en krävande sportslig utmaning.

Nu har tävlingen också uppgraderats till ett världsmästerskap och det finns flera goda svenska medaljchanser.

Starten gick på morgonen 17 augusti i Saltsjöbaden. Första stopp blev Rånö i den södra skärgården, därefter Sandhamn, vidare till Fejan i norr, följt av Nässlingen i mellanskärgården. Målet nås 21 augusti mitt i Stockholm vid Djurgården, nära Junibacken.

Se också när Hamnen seglade Archipelago Raid.

Under racet får de tävlande ett antal checkpoints som ska passeras och banorna bestäms varje dag beroende på vind och väder. Det gäller med andra ord inte bara att segla fort, man måste navigera rätt också. Som orientering, fast beroende av vinden.

I årets startfält hittar vi såväl raid-rävar som meriterade bankappseglare. Till start kommer 29 team från 11 länder. Flera tidigare vinnare och flera med nationella och internationella mästerskapstitlar.

Här är några av favoriterna i Stockholm Archipelago Raid 2022

 • Demesmaeker/Gagliani (Belgien), Flera mästerskap och vann Stockholm Archipelago Raid 2021.
 • Burvill/Brown (Australien), australiensiska mästare, kom tvåa i EM på Gardasjön förra månaden. Seglar raiden för första gången.
 • Karlsson/Nordblom (Sverige), Raidveteraner som vunnit inte mindre än tre gånger tillsammans: 2018, 2019 och 2020.
 • Noordzij, far och son (Holland), har seglat Stockholm Archipelago Raid många gånger tillsammans och ledde efter två dagar förra året. Slutade dock fyra, kommer tillbaka med stor revanchlust.
 • Lundqvist/Rosengren (Sverige), Lundqvist är regerande svensk mästare och seglar nu tillsammans med Rosengren, såväl tidigare svensk mästare som vinnare av raiden 2016.
 • Dahl/Bredberg (Sverige), Flerskrovsexperten Dahl vann det första raid VM:et 2017 som också avgjordes under Stockholm Archipelago Raid.
 • Waterhouse/Pixell (Australien), Rod Waterhouse är en legend inom flerskrovssegling och vann den extrema kappseglingen Worrel 1000 i maj 2022.
 • Tre mixade team gör också upp om ett eget guld:
 • Jensen/Wyon (Danmark), Vann den mixade klassen Stockholm Archipelago Raid 2021 och 2019.
 • Windrike (Sverige), det svenska flerskrovs-paret har just kommit tillbaka från ett framgångsrikt EM för F16. Första gången i Stockholm Archipelago Raid
 • Gijsbers/van Toorenburg (Holland), seglade bra under den ikoniska holländska distanskappseglineg Round Texel

Start i Saltsjöbaden och målgång på Djurgården inne i Stockholm. Däremellan ska de 29 båtarna segla genom större delen av Stockholms skärgård. Foto: Malcolm Hanes.

Årets Archipelago Raid, tillika F18 Raid World Championships startade lugnt. Baggensfjärden låg blank som en nypolerad motorhuv, solen strålade in genom ett milt dis och värmen omfamnade seglarna som ett turkiskt bad. 29 fokuserade team sjösatte och gled ut på fjärden. Och då kom vinden smygande. Väl ute på låg en stadig bris på runt 6 m/sek och katamaranerna sköt fart och fältet drogs ut.

Här får vi en sammanfattning av första dagen i Stockholm Archipelago Raid.

Grundstötningar och haveri

En klunga med flera av de förväntade toppbåtarna ökade avståndet neråt och när båtarna hade det belgiska teamet Patrick Demesmaeker och Olivier Gagliani tagit en betryggande ledning som de höll in i mål. De perfekta förhållandena till trots lyckades några båtar hitta stenar under vattnet och under lunchen fick vissa reparationer genomföras. En båt var tvungen att utgå med ett brutet peke, men de kommer tillbaka till dag 2.

Svenskt i topp vid Rånö

Race 2 startade efter lunch norr om Gålö och nu väntade en lång kryss ner mot den mäktiga Mysingen. Banan var lagd runt Utö och ute på öppet hav för att till slut landa på Rånö. Tack vare en jämn vind och ganska enkla taktiska val var det till stor del båtfart som avgjorde. Vinnare blev Jacob Lundqvist och Rasmus Rosengren men det var tätt ända in på mållinjen.

Se resultaten här och följ Archipelago Raid här.