Starbåten – 112 år gammal och populärare än någonsin

Starbåten har en alldeles speciell dragningskraft som har lockat världsberömda seglingsprofiler ända sedan starten 1911. Och som gör det forfarande.

Starbat_SM_2023_inledning
Starbåten har en alldeles speciell dragningskraft som har lockat världsberömda seglingsprofiler ända sedan starten 1911. Och som gör det forfarande.

En del menar att det sitter i seglingsegenskaperna. Andra framhåller klassförbundet som ska vara föredömligt välorganiserat. Oavsett vad så har Starbåten något extra – och som har lockat otaliga världsberömda seglingsprofiler i alla tider.

Imponerande startfält

Till årets SM kom inte mindre än 29 båtar från 5 olika nationer varav två amerikanska besättningar som hade tagit sig hela vägen till Baggensfjärden för att göra upp i en ovanligt rafflande kamp. På start fanns också den tidigare världsmästaren Eivind Melleby och den danske storstjärnan Jörgen Schönherr.

Jonas Wibom svensk mästare

Inför den sjunde och sista seglingen hade hela sex båtar fortfarande chansen att vinna och när krutröken väl hade lagt sig på fjärden var det just sagda Jörgen Schönherr med gasten Markus Koy, Danmark/Tyskland, som stod som segrare före Eivind Melleby och Petter W Norge. På tredje plats kom Jonas Wibom med gasten Fredrik Liljegren som därmed kammade hem SM-guldet.

– Vi har kämpat för det här SM-guldet i 30 år, sade en strålande glad och lättad Jonas Wibom.

Starbåten håller ställningen som en av världens största och äldsta kappseglingsklasser. Årets SM kammades hem av Jonas Wibom med gasten Fredrik Liljegren. Bilder från Baggensfjärden vid Saltsjöbaden och den påföljande regattamiddagen där legendaren Sune Carlsson höll hov. Foto: Lasse Eklöf, www.yachtfoto.se.

Fin sammanhållning

Väl så viktigt i dessa sammanhang är gemenskapen och sammanhållningen som kommer kring seglingen och även där beskrivs Starbåtsklassen som något alldeles extra. Vid årets regattamiddag firade man Sune Carlsson, en av Sveriges största Starbåts-profiler, lite extra.

Firade Sune Carlsson

Efter 60 år som varvsägare och trogen sponsor till Starbåtsklassen var det dags för Sune att tacka för sig – som just varvsägare – men för Starbåten klappar hans hjärta fortfarande vidare.

Fakta Starbåten:

Starbåt är en tvåmanssegelbåt med fock och storsegel. Starbåten är en av världens största kappseglingsklasser. Det är också en av de äldsta aktiva kappseglingsklasserna, Francis Sweisguth ritade båten 1911. Starbåten var en OS-klass mellan 1932 och 2012.

Överriggad och krävande

Starbåten – eller ”Staren” bland seglare – räknas som kappseglingens tungviktsklass. Båten är överriggad och har för båtens storlek ett mycket stort storsegel på en klen rigg, vilket gör den svårseglad och haveribenägen i hårda vindar.

Svenskt OS-guld 2012

Fredrik Lööf var Sveriges mest framgångsrika Starbåtsseglare under 00-talet och har hamnat på medaljplats flera gånger i VM, EM och Olympiska spelen under perioden 2000 till 2012. En annan känd Starbåtsseglare är Sune Carlsson som seglat och vunnit flera SM och EM, samt även byggt ett stort antal starbåtar.

Foto: Lasse Eklöf, www.yachtfoto.se