Sune Carlsson invald i seglingens Hall of Fame

Åtta SM–guld och tre EM–guld i Starbåt. Det bara några exempel på alla insatser som har tagit Sune Carlsson hela vägen in i Svensk Seglings Hall of Fame. 

  

Båtbyggaren och Starbåtsseglaren, Sune Carlsson, har utsetts till medlem nummer nio i Svensk Seglings Hall of Fame. Vid en ceremoni i samband med Mästarnas Mästare i Marstrand fick Sune motta den ärofyllda utnämningen.

Sune Carlsson är en levande legend inom segling – och kanske främst inom Starbåtssegling. Men även om han har varit mycket framgångsrik på kappseglingsbanorna så är det kanske ändå som båtbyggare han har nått de största framgångarna.

Modellbåtar i Sundbyberg
Det har ny gått 53 år sedan han tog över Moranäsvarvet i Saltsjöbaden och förvandlade det till Sune Carlsson Båtvarv. Då hade han sedan redan länge ett stort intresse för båtar. Ett intresse som föddes då han i början av 40-talet seglade med modellbåtar i Bällstaån i Sundbyberg.

Sune vann totalt åtta SM och tre EM i Starbåt. Det första SM-guldet kom 1950 och fyra år senare knep han sitt första SM-guld i en egenbygd Starbåt. Två år senare kvalade Sune in till OS i Melbourne men någon på Seglarförbundet eller i Sveriges Olympiska Kommitté tyckte att Sune och hans gast, Olle ”Bull” Carlsson, var för unga, så de fick aldrig åka.

Under den här tiden fortsatte Sune att bygga Starbåtar i Jakobsberg. Riggarna köptes i Västerås sedan satte de riggen mellan två cyklar och cyklade hem – en sträcka på närmare tio mil.

Stöd åt Sundelinarna
Till OS i Rom 1960 kom han dock iväg och slutade på tionde plats. Åtta år senare försökte han på nytt kvala in till OS, då i 5.5-metersklassen. Men bröderna Sundelin blev för svåra i det svenska kvalet och fick representera Sverige. De gjorde det så bra att det blev OS-guld i båten WASA 4 – byggd av Sune Carlsson. Sune var själv på plats i Acapulco, som reserv och ”båtmeck” till Sundelinarna, och fick uppleva framgången på plats.

Tidigare samma år hade Sune seglat final i Guldpokalen mot självaste Kronprins Harald av Norge (senare Kung Harald V av Norge). Sune förlorade med en poäng men denna regatta är en av de som ligger honom varmast om hjärtat.

Hjälpte Fredrik Lööf
Under sina aktiva år har han byggt närmare 300 starbåtar. Och med sin seglarglädje och kunskap är han fortfarande en stor inspiration för många seglare. OS-mästaren Fredrik Lööf vände sig självklart till honom för att få tips om hur en Starbåt ska seglas.

Sitt senaste SM i Starbåt seglade Sune för två år sedan – 84 år gammal.

Nu är de nio
Medlemmar i Svensk Seglings Hall of Fame är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus ”Mange” Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal och Sune Carlsson.