Spektakulära fynd på Vasas systerskepp – ska återskapas i 3D

Nya dykningar på skeppet Äpplet, Vasas systerskepp, har lett till sensationella upptäckter. Nu öppnas dörrar för ny forskning och för att skapa en 3D-modell av hela vrakplatsen.

Vasas_systetfartyg_Applet
Fyndet av Äpplet är inget mindre än ett världsunikt fynd.

Fynden beskrivs som helt unika i sitt slag. Skeppet Äpplet sänktes en bit utanför Vaxholm efter att ha gått i kronans tjänst i cirka 30 år. Där lades hon för att skydda inloppet och än ligger hon kvar.

– Jag har dykt i över 30 år och aldrig hittat en skulptur. Att få vara med och hitta de från Vasas systerskepp Äpplet är bland det häftigaste jag varit med om! Säger Jim Hansson, marinarkeolog vid museet Vrak.

Tack vare upptäckterna hoppas marinarkeologerna kunna skapa sig en bättre förståelse för hur skulpturerna användas som symbolspråk. Men redan nu kan man konstatera att det finns såväl likheter, som skillnader mellan Äpplet och dess systerskepp Vasa.

– Det här är ett väldigt spännande och lärorikt samarbete vi har med Vrak – Museum of Wrecks. Det hamnar förstås högt på topplistan under mitt yrkesliv som dykare att helt plötsligt hitta ett gapande lejon som stirrar tillbaka i dunklet där nere, säger Peder Sjöholm, dykeriansvarig på HMS Furusund.

Läs även:
Världsunikt fynd – Vasas systerskepp funnet nära Vaxholm
Vasaskeppet – det vinnande fiaskot
Båtfest på Riddarfjärden när stadshuset firar 100 år

En skillnad man kunnat uppmärksamma är akterkonstruktionen. Denna ger insikt i hur man utvecklat designen från den instabila Vasa för att hitta en form som passar ett tungt bestyckat skepp.

Man har bland lagt märke till hur Äpplet var högre i aktern och hade en annan form än Vasa som inte var lika bred i skrovet.

Vad kommer härnäst?

Tack vare de stora mängder material som anskaffats har Vrakt marinarkeologer nu kunnat påbörja en 3D-modellering av vrakplatsen. Det är dessutom möjligt att visa av fynden från Äpplet kan bärgas framöver även om att bärga hela skeppet avvisats sedan tidigare.