Båtfest på Riddarfjärden när stadshuset firar 100 år

Träbåtsregatta, prova-på-segling, foilande elcyklar, och mycket, mycket mer. Stockholms stad bjuder in till båt- och folkfest när stadshuset firar 100 år. På Riddarfjärden finns något för alla, oavsett om du är veteranbåtsentusiast  eller fascineras av nya framsteg inom båtlivet.

stadshuset-kappsegling
Snart ska klassiska träbåtar kappsegla på Riddarfjärden igen – då i samband med stadshusets 100-årsjublieum.

Hundraårsjubileet för Stockholms stadshus ska firas med pompa och ståt. Målet är att de som besöker ska få en liknande upplevelse som den när stadshuset invigdes 1923.

– Hela jubileumsveckan utgår från kärleken till stockholmarnas och demokratins hus. Vi påminns om det fantastiska arv som tidigare generationer har lämnat över till oss, och varför vi ska fortsätta att ta hand om denna pärla för Stockholm och för Sverige, säger finansborgarrådet Karin Wanngård.

Mellan den 16 och 18 juni hålls Stadshusregattan. Där ska klassiska träbåtar få tävla om förstaplatsen precis som man gjorde under invigningen för 100 år sedan. Det unika här är att båtarna som kappseglar under årets tillställning är samma båtar som gjorde det 1923.

I samarbete med KSSS kommer det förutom veteranbåtsregatta även bjudas på kappsegling i mer moderna flytetyg. Tillsammans med Women on Water, kommer man också att ge uppvisning av sprintsegling i mer moderna båtar. Det kommer dessutom att ges möjlighet till såväl stora som små för att själva ge sig ut och testa på seglingslivet.

Alla aktiviteter är gratis för allmänheten att delta på.

Aktiviteter även på torra land

För den som inte vill segla men ändå ta sig ut på vattnet finns det flera andra aktiviteter. Från kajen kommer det att gå turer med elbåt, för den mer vågade finns det möjlighet att prova på Manta5 udda men minst sagt häftiga elcykel gjord för vatten, och den som inte vill bli blöt kan prova på segling i virtual reality.

Efter sjösportsdagarna fortsätter firandet i samma tema med folkfest och storslagna evenemang – fast på land. Detta fram till den 22 juni då man dammat av den kungliga slupen Vasaordern som ska ta kung Carl XVI Gustaf till den officiella jubileumsmiddagen.

Att delta på aktiviteterna är kostnadsfritt och du hittar hela programmet här!