Snart inleds Natos jätteövning – över 50 krigsfartyg i Östersjön

Försvarsalliansen Nato spänner musklerna i Östersjön. När jätteövningen Baltops 24 inleds är det första gången Sverige är med som fullvärdig medlem. Från 5 till 20 juni övar förband från 19 länder att försvara det geopolitiskt heta innanhavet.

Svenska och utländska fartyg och flyg i Östersjön. Arkivbild från Baltops 22. Foto: US Navy

Det är långt ifrån första gången som Sverige deltar i storövningen Baltops. Men när den går av stapeln under namnet Baltops 24 är det första gången som man gör det som fullvärdig medlem i försvarsalliansen Nato.

Årets övning för samman förband från marinen, flygvapnet och landenheter med en total styrkan på uppemot 12 000 stridsklara män och kvinnor. Uppemot 50 fartyg kommer att öva på att försvara Östersjön och av dessa är 12 från den svenska flottan.

Leds av världens mäktigaste vattenstyrka

Övningen kommer att ha fokus på vad Försvarsmakten kallar för marina stridsdomäner vilket innefattar allt från minröjning till ytstrid och amfibieoperationer.

Hela övningsinsatsen leds av den amerikanska marinen och Sverige hoppas vidareutveckla försvarsgrenarnas möjlighet att delta i Natos insatsstyrkor. Under övningen kommer det att skjutas skarpt i såväl Stockholms skärgård som på Gotland.