Wallenberg skickar psykningsvideo under slutspurten

De minsta båtarna i startgrupp 1 är på väg in mot mål. Men i hälarna jagar bland andra de snabbaste båtarna i startgrupp 5 och 7, Refanut och Pac-Man. Det blir spänning in på linjen. Här kommer lägesrapport från Seapilot2star.

Kl. 9:30: Dominant 95 ”Eländet” har 28 Nm kvar till mål.  Beräknad målgång blir cirka 14:00. 


För er som kollar in tävlingens possitionssida med tillhörande resultatlista så finns alla båtar som har brutit respektive ej startat med på listan. Och efter som listan beräknas på medelfart kan det hända att dessa båtar ligger ganska högt i listan.

Båtar som brutit/ej startat:


Fleur des Neiges (OE 36 grupp 1)
, Blå Svan (Ovni 345 Grupp 2)
, Lady X (X-332 grupp 3)
, Vojaganta (Nordship 360 grupp 3)
, Sherin (Sun Shine 38 grupp 3)
, La Dolce Vita (Finngulf 33 grupp 3),
 Merliz (Dufour 40 grupp 5),
 Amarone (Grand Soleil 37 grupp 5),
 Stora Blå (Luffe 43 grupp 6)
, Stora Blå (Arcona 460 grupp 7)

Hela fältet är nu på väg norrut mot Gustav Dahlén. Täten har just passerat i höjd med Västervik och det blåser friskt, runt åtta tio m/s. Vindriktningen verkar vara runt 300 grader så det blir ingen riktig kryss norrut mot slutmålet. Men det är säkert riktigt jobbigt ändå.


Enligt tävlingens hemsida har en av tätbåtarna i grupp ett brutit, OE 36an Fleur des Neiges.
 Kollar man positionssidan så ser man att det händer en hel del nu.

Undanvindsbåtarna tappar och eftersom det är så jämt så är det flera som rasar i listan.
 Båtarna i startgrupp 1 är fortfarande först i fältet, men B&R 38 ”Pac-Man” jagar täten och är en het aspirant på att vara först i mål i eftermiddag, även om långa Refanut just nu går några tiondelar snabbare.

Refanut gör god fart i den friska vinden och börjar knappa in på både täten och närmaste konkurrenten Pac-Man. Skeppare Wallenberg lämnar här en hälsning till Jimmy Hellberg på Pac-Man.

Lägesrapport från imorse (fredag) ombord på Refanut.

Några kommentarer från deltagares hemsidor och Facebook: Farr 30 E.stelle Medical skriver på sin FB att de saknar gubbarna på railen. IMX 40 FoXy Lady meddelar att ”nu har vi börjat upphämtningen”.

Strulet med att tillåta undanvindssegel eller inte verkar fortsätta. Innan start av etapp 3 meddelades att undanvindssegel är tillåtet och att SRS-tal utan u-segel används.

Nu på morgonen har man dock skrivit om och angett att SRS-tal med undanvindssegel används för resultatberäkning. Kan man ändra sånt mitt under segling?

Vissa båtar satte ingen spinnaker ut mot Blå Jungrun eftersom arrangören angett att SRs-tal utan u-segel skulle användas…

Vi får se hur det går. Följ positioneringen på www.sailracetoday.com.

Text: Niklas Qvarnström.