Skräck, glädje och idioti med delfinbåt

Den kan dyka under ytan och flyga som en fisk. Här är världens kanske knäppaste och mest meningslösa flytetyg. Men också ett av de roligaste.

Ni kanske har sett den flyga omkring lika Youtubevidoeor tidigare, Seabreachern har nämligen funnits i cirka tio år och har, hör och häpna, fått designpris av till synes superseriösa Time Magazine år 2006.

Vi på Hamnen.se hyllar dem gärna för att främja en vansinnespryl av högsta rang.

Delfinmaskinen är hetare än någonsin nu när Flyboard och Hoverboard slagit igenom. Många tycker ju att de ser riktigt balla ut men kanske känner att fysiken inte riktigt är den rätta för att flyga runt och balansera på en planka tio meter upp i luften.

– Vi har byggt Seabreacher för lata människor. Den är säker och enkel att köra men samtidigt ett vilddjur – om man vill., säger Nya Zeeländske Rob Innes som är en av skaparna.

Rollar och hopp

Här behöver man alltså inte balansera eller utsättas för något direkt fysiskt krävande överhuvudtaget. Förmåga att hålla sjö- och åksjuka borta lär vara av större vikt.

Seabreachern kan nämligen både hoppa sex meter upp i luften, rulla 360 grader och dyka ner till två meter. Skulle något gå åt pipsvängen hamnar man ändå på rätt köl då farkosten är självrätande.

Pedaler och spakar

Viss simultankapacitet lär dock vara ett plus. Styr gör man nämligen med både två spakar och en pedal för vardera fot. Drar man i ena spaken och trycker den andra framåt rullar man runt på bästa jaktplansmanér.

Trycker man ner tårna dykar den och med hälarna mot botten riktas nosen mot toppen. Svänger gör man genom att trycka ned den ena eller andra foten.

Behövs inget körkort

Det finns modeller med en eller två sittplatser och man sitter fast som i ett skruvstäd med hjälp av sexpunktsbälten i bilracingklass.

Företaget drivs av två entusiaster, den Nya Zeeländske båtbyggaren Rob Innes och den hot rod-älskande maskinisten Dan Piazza. Efterfrågan är nu större än någonsin och firman har just flyttat till större lokaler för att kunna leva upp till efterfrågan.
Värstingmodellen heter X i efternamn och har en kompressormatad motor som ger 260 hk. Toppfarten är 35 knop ovan ytan och 15 knop under. Lyckligtvis klassas detta flytetyg inte som en ubåt och man behöver således inga särskilda förarbevis eller körkort för att framföra den.

Rymdraker i fiskdräkt

Har man tur finns det några modeller inne för snabb beställning men vanligtvis har köparna både det ena och det andra önskemålet och ”varvet” är öppna för förslag så länge man inte är petnoga med prislappen. Men som standard kan nämnas att det i runda slängar tar 45-60 dagar att få en Seabreacher levererad och priserna varierar mellan 80 000 till 100 000 dollar. Delvis beror prislappen på om man vill se ut som en haj, späckhuggare eller kanske som en rymdraket i fiskdräkt.

Mer info: www.seabreacher.com.