Simon Fisher tilldelas Mange Olsson-priset: ”En stor ära”

Han är den första navigatören att vinna The Ocean Race två gånger. Nu tilldelas den brittiske seglaren Simon Fisher Mange Olsson-priset för sin makalöst långa och framgångsrika karriär inom seglignssporten.

För sin mångåriga karriär och stora engagemang inom sporten tilldelas Simon ”SiFi” Fisher nu Mange Olsson-priset.

Mottagaren av Mange Olsson-priset ska, liksom Mange Olsson själv, drivet en såväl sportslig som mänsklig utveckling av seglingssporten. Bland tidigare vinnare finns giganter såsom Ben Ainslie, Pelle Pettersson och Carolijn Brouwer. Nu kan även Simon ”SiFi” Fisher räkna sig till denna illustra skara.

– Det är verkligen en stor ära att få ta emot Mange Olsson-priset. Mina och Magnus vägar korsades ett par gånger i början av min karriär i The Ocean Race och han gjorde alltid ett stort intryck på mig med sin positiva entusiasm och sin rena glädje över att bara få ge sig ut till sjöss och kappsegla runt jorden. Han var en stor glädjespridare och det gick inte att låta bli att vara glad när man var i hans närhet, säger Simon Fisher.

Under sin långa karriär har han inte minst gjort ett namn för sig inom Volvo Ocean Race och sedermera The Ocean Race där han står ut som den första navigatör som vunnit tävlingen två gånger sedan starten för 50 år sedan. Senast i IMOCA-eran ombord på 11th Hour Racing Team nu tidigare i sommar.

Läs även:
Mange Olsson priset till framgångsrik kvinna
Minnet av Mange i filmform
11th Hour Racing vinner The Ocean Race – trots olyckan

Ansvarade för klimatarbete ombord på vinnarbåten

Under kampanjen med 11th Hour Racing var Simon Fisher den som tog ansvar för lagets klimat- och miljöarbete. Under tävlingens försåg han forskare i realtid med data för att förbättra vädermodeller och prognoser.

Men det är inte bara under årets The Ocean Race som Simon Fisher har gjort avtryck.

– Min största framgång var nog att vinna 2014–15, eftersom det var en kombination av en barndomsdröm som blev sann, tillsammans med många års hårt arbete för att nå mitt mål. Jag är också stolt över att ha provat på många olika områden inom vår sport och jag har alltid gillat att testa nya utmaningar.

Priset delas ut den 22 augusti vid en ceremoni på Nya Djurholmsvarvet i Stockholm. En ceremoni där flera tidigare pristagare kommer att delta.