11th Hour Racing vinner The Ocean Race – trots olyckan!

Den internationella juryn har sagt sitt. Tack vare 11th Hour Racing Teams starka prestationer tidigare i tävlingen tilldelas de fyra poäng. Poäng som placerar dem på topp i totalställningen och kröner dem vinnare av The Ocean Race!

Den internationella juryn gav laget 11th Hour Racing fyra poäng som en uppskattning för vad de hade kunnat åstadkomma om de deltagit i den sista etappen. En etapp de missade efter en kollision med

Beskedet kom under torsdagsförmiddagen. Prestationerna från 11th Hour Racing var under de tidigare etapperna så pass starka att de tilldelas fyra poäng för benet de inte kunnat segla efter kollisionen med GUYOT environnement – Team Europe.

– Jag är i total extas. Detta race tar allt ur dig, emotionellt, mentalt och fysiskt. Jag är otroligt stolt över hela vårt lag som har arbetat outtröttligt under tre års tid för att vi ska kunna ta oss till den här punkten. Det har varit toppar, några otroliga toppar, men också dalar som slagit oss alla. Oavsett är allt värt det när vi nu fått höra dessa nyheterna, säger Charlie Enright, skeppare ombord på 11th Hour Racing.

Vinsten kommer efter att en internationell jury med expertdomare bedömt att 11th Hour Racing inte var att skylla för kollisionen med GUYOT environnement – Team Europe. Man har också vägt in det faktum att reglerna i The Ocean Race inte tillåter ett tillfälligt avbrott under den sista etappen och att det därför varit omöjligt för 11th Hour Racing att ta den poäng de behövde för att ta hem hela tävlingen.

Protest från Holcim PRB avfärdades

Inför dagens överläggning lämnade Team Holcim – PRB in en protest där man hävdade att 11th Hour Racing inte vidtagit åtgärder för att undvika kollisionen i början av den sjunde och sista etappen. Denna protest blev dock avfärdad.

– Om de får poängen så förtjänar de dem och det är en del av vad kappsegling är. Vi kommer att acceptera resultatet och 11th Hour Racing Team skulle isåfall vara en värdig vinnare, sade Holcim PRB:s skeppare Benjamin Schwartz under kvällen innan beskedet kom.

Segern för 11th Hour Racing innebär att de blir det första amerikanska laget någonsin som tar hem hela The Ocean Race.

– Att få bli det första amerikanska laget att lyfta trofén är en exceptionell ära och att samtidigt få dela med oss av vårt budskap att innovation och åtgärder behövs för våra havs välmående har gjort detta till en kraftfull global kampanj, säger Enright och fortsätter:

– Det är inte sättet har hade ritat upp vinsten på men vinsten är ljuv ändå.

11th Hour Racing är just nu på väg till Genua för att delta i tävlingens sista Inport-race, en regatta som inte har någon effekt på den totala poängställningen. Väl i Genua kommer veteranen Charlie Enright med besättning dessutom få lyfta pokalen och titulera sig segrare.

Mer om The Ocean Race hittar du här!