Svenskt silver till 470 och framgång i 49er

Silver för 470-seglarna Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, niondeplats för herrarna i 49er efter toppresultat i medaljracen och tiondeplats för bästa tjejerna. Det är de mest framstående svenska resultaten efter världscupen på Mallorca.

Det har varit en tuff vecka för det svenska landslaget i segling och alla andra nationer som varit på plats på Palmabukten, Mallorca. Det har varit minst sagt skiftande förhållanden med alltifrån lättvind till flera meter höga vågor och vindar på 15 m/s. Man måste verkligen vara en ”allround” seglare för att prestera toppresultat.

Det har inte minst tre svenska besättningar visat. Flera andra höll sig i toppen i början av regattan men orkade inte hela vägen.

I finalseglingarna möts de tio främsta i varje klass. I 470-klassen låg  Anton Dahlberg tillsammans med Fredrik Bergström på fjärde plats inför sista dagen och avslutade suveränt med vinst i finalseglingen som gjorde att de avancerade till silvermedalj totalt.

Ett kvitto på att de svenska 470-herrarna tillhör den absoluta världseliten.

– Helt suveränt, säger Anton Dahlberg. Vi avslutade regattan på topp och ägde de sista två dagarna. Fredrik Bergström är världens bästa gast och kille. Idag bara styrde jag och han navigerade mig igenom fältet till seger. Helt underbart.

För första gången slog svenskarna också  470-klassens suverän Matthew Belcher. Han är en av världens absolut främsta seglare, utsedd till ”Sailor of the year” 2013 och blivande rorsman i Australiens America’s Cup-satsning. 

Foto: Gustav Morin.

Även 49er-herrarna Carl Sylvan och Otto Hamel gjorde en storslagen avslutning i medaljracen med en andra- och en förstaplats som räckte till en niondeplats totalt. Det bästa resultatet för en svensk 49er-besättning på länge. 

Lisa Ericsson och Hanna Klinga gjorde också en storartad avslutning med en förstaplats i sista racet. Men i de två tidigare slutade de på åttonde plats och totalt placerade de sig på tionde plats.

– I 49er och 49erFX-klassen pågår en långsiktig satsning där målet är att få besättningar till finalerna och därefter mot medalj. Nu fick vi båtar i final i båda klasserna så vi är på rätt väg, förklarar Magnus Grävare. Sammantaget en riktigt bra regatta för svensk del. Några avbräck men överlag seglar de svenska seglarna med gott självförtroende,  avslutar Magnus Grävare. 

Nu återstår en regatta i seglingens världscup för de olympiska klasserna. Seglingen i Hyères, Frankrike börjar redan om två veckor. Då kan det bli nya svenska framgångar.

470-herrarna berättar om sina prestationer och om de är nöjda.