Shogun 43 – kolfiber, fräck design och vågade lösningar

Kolfiber, stor segelyta, djup köl och en minst sagt vågad design av Oscar och Håkan Södergren. Shogun 43 har kommer att dra många blickar till sig var den än befinner sig.

En design som får omvärlden att haja till – så långt ett löfte. Om svenskdesignade tillika svenskbyggda Shogun 43 sedan kommer att göra sig gällande på kappseglingsbanan är en annan sak. Ej heller vet vi hur den kommer att mottas och hur snabbt orderböckerna kommer att fyllas.

Se också:
Shogun 43 – designdröm från Södergen och Rosättra!

Klart är dock att denna något udda men enligt många helballa skapelse går sin egen väg med en mast som är placerad bakom kölen. Vidare noteras finesser som självslående fock, negativ stäv med inbyggd sprutlist, en rejält tilltagen segelyta samt en köl som sticker hela 2,70 meter. Notera också aktern som har en utbuktande vinge som på amerikanska bilar i 60-talsstil.

Öppen planlösning

Utmärkande är också inredningen som är befriad från allt av skott och avdelningar man kan tänka sig. Något som man skulle kunna tro påverkar vridstyvheten på ett negativt sätt. Men icke – om man frågar varvet som garanterar det rakt motsatta.

Trotsar traditionen

Att båten sedan är byggd på Rosättra Båtvarv kan tyckas vara lite förvånande. Speciellt som varvet förknippas med tradition och bara har haft två ägarfamiljer sedan starten 1886.

Far och son Södergren

Notervärt är också att båten designats av Oscar Södergren, med god assistans av pappa Håkan Södergren, en av Sveriges mest välkända båtkonstruktörer.

Noterad på heta listan – segelbåtar att testa

Sist men inte minst står Shogun 43 högt upp på Hamnens lista för ”Båtar att testa asap” och det ryktas att det kan ske tidig vår.

Tillverkarens egna ord om Shogun 43: 
Shogun 43 är designad för att vara rolig och spännande att segla. Det är anledningen till att vi har hoppat över allt vad designregler heter och skrotat invanda föreställningar om hur ett segelplan ska se ut. Istället har vi gjort denna yacht anpassningsbar, inklusive två olika rigg- och kölalternativ. Valet är ditt beroende på vilken slags seglare du är och vad du vill uppnå på havet.