Sandström Z63 Explorer – rapport från testen

En befriande härlig kontrast till utvecklingen som ensidigt går mot rakare stävar, kantigare former och större motorer. Det är känslan vi tar med oss från testen av Sandström Z63 Expedition.

Sandstrom_Z63_inledningsbild
Hamnen testar Sandström Z63 i kuling.

En styrpulpetbåt som sticker ut från mängden genom att vara vanlig. Det kan vara den luddigaste beskrivningen på länge – men andemeningen är ärlig och uppriktig.

Kan du hjälpa mig här Gustav Morin?

– Ja, jag förstår vad du menar. Man kan säga att Sandström inte faller för frestelsen att bara haka på trenden med raka eller negativa stävar, kantiga former och allt större motorer. Sandström Z63 ser helt enkelt ut som en sturpulpetbåt såsom vi minns dem från förr.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Sandström Z63 Expedition samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Så tiden har stått still?

– Nej, det kan man inte säga. Speciellt inte i fallet med Sandström Z63 som jag precis har hunnit börja känna på.

Vad har hänt på utvecklingsfronten?

– Det här är ett försök att bredda målgruppen och att locka kunder som vill åka lite fortare. Men också kunder som kanske tycker att den gamla Sandström-designen är lite för klassisk. Här har man ändå hängt på 140 hästkrafter i form av en Tohatsu. Sandström Z63 har heller inte klinkat skrov vilket annars är något av företagets adelsmärke.

Men den ser ju ganska klassisk ut?

– Ja, absolut. Sandström lagar efter eget huvud utan att snegla på andra. Därav finesser som till exempel en upphöjd durk. Något som kanske inte är det bästa med tanke på tyngdpunkten och vindmotståndet – men som har bäddat för ett jättelikt stuvutrymme – så som sig bör på en alroundbåt för fiske, frakt och trygga persontransporter.

Och vad kan du säga om köregenskaperna?

– Jag har som sagt precis bara påbörjat testen men vi ska se hur det förhållandevis plana skrovet klarar sig på västkustens utmanande vatten. Har jag sagt att det är kuling med regn och sol om vartannat här utanför Strömstad?

Nej.

– Men nu blev det sagt.

Något mer?

– Ja, jag kan säga att jag gillar det lilla som jag har hunnit känna av sjöegenskaperna. Mer om det i testen som vi släpper honom kort. Med risk för att bli tjatig vill jag ge Sandström cred för att de fortfarande bygger styrpulpetbåtar som inte måste ha jättemotorer, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)