Saab får miljardbeställning på krigsfartyg av Polen

Ordern gäller två signalspaningsfartyg till ett värde av cirka 6,7 miljarder kronor. Saab står för design, produktion och support. Leveransen ska ske under 2027.

Saab_signalspaningsfartyg_Polen

Saab har tecknat kontrakt med det polska försvarsdepartementets upphandlingsmyndighet om design, produktion och support av två signalspaningsfartyg till Polen. Det totala ordervärdet motsvarar cirka 620 miljoner euro med leveranser planerade under 2027. Ordern förväntas bokas av Saab innan årsskiftet.

Avancerade ledningssystem

Signalspaningsfartyg används för att samla in underrättelseinformation i den marina miljön. Saab kommer att vara huvudleverantör och kommer att designa och ansvara för produktionen av de två fartygen, samt integrera avancerade ledningssystem ombord. Fartygen kommer att byggas av den polska underleverantören Remontowa Shipbuilding SA.

Stolt leverantör

– Vi är stolta över att Polen har valt Saab som leverantör av signalspaningsfartyg. Vi bidrar med vår förmåga att bygga avancerade fartyg till försvarsmakter med världsledande sensorer och integration av kompletta ledningssystem, områden där vi har lång erfarenhet, säger Saabs vd och koncernchef Micael Johansson.

Leverans även till Sverige

För en dryg månad sedan rapporterade Hamnen också om Saabs leverans av signalspaningsfartyget HMS Artemis till den svenska marinen. Artemis tar över efter trotjänaren HMS Orion som varit operativ sedan 1984.

Det nya signalspaningsfartyget är lite längre, lite bredare och lite högre än sin föregångare, men framför allt är hon betydligt mer tekniskt avancerad i alla avseenden.

Namnet Artemis kommer från den grekiska mytologin, där Artemis var jaktens gudinna och moder till allt levande.