Så funkar världens största bilfärja

Den rymmer 8 500 bilar plus ett par hundra traktorer och dundrar runt halva klotet på 50 dagar. Här får vi hänga med ombord på resan.  

När den sjösattes 2016 var ”Höegh Trapper” en av världens största renodlade bilfraktarfärjor. Den rymmer 70 000 kvadrameter parkeringsyta och står pall för 21 000 ton tung last. Det går således att knö in mer än bara 8 500 bilar. Ett gäng traktorer och andra stora maskiner får också plats.

Men det är helt klart en utmaning att lasta och lossa. Det är nämligen av högsta vikt att balansen och viktfördelningen blir rätt.

Det förstår man snabbt ett par minuter in i dokumentären där vi får följa besättningens arbete med hamnkapen Per Henningsen i spetsen. Trots att viktfördelningen kräver tankekraft så lyckas de lasta 1 000 bilar på 16 timmar, vilket sägs vara någon sorts rekord.

En besättningsman kan arbeta fyra månader i sträck.

De förankrar varje bil med centimeterprecision och ser därefter till att de står stadigt under resan som i vissa fall kan vara så lång som 2 800 landmil och kräva att besättningen arbetar fyra månader i sträck.

Höegh Trapper utgår från Antwerpen i Belgien och rör sig halvvägs runt jorden.

I dokumentären blir första anhalt Bremerhaven i Tyskland där 2 000 bilar och ytterligare 200 arbetsmaskiner ska lastas.

Sen fortsätter resan till England, Frankrike och Spanien och sedan ut på Atlanten till USA och Jamaica, genom Panamakanalen till Stilla havet och hela vägen till Nya Zeeland och Australien. Allt detta på bara femtio dagar!

600 miljoner ton varor passerar varje år.

Panamakanalen är resans flaskhals. Kanalen är över hundra år gammal och designades för de största fartygen på den tiden. Nu passerar 600 miljoner ton varor här varje år.

Panamakanalens maximal bredd var förr 32,3 meter. Det är inte tillräckligt för världens största bilfraktare. Kanalmyndigheterna inledde bland annat därför byggandet av ett nyare, större slussystem under 2007.

Sedan det öppnades 2016 kan fartyg som tillhör den så kallade Neopanamax-klassen nu passera kanalen och det inkluderar Trapper.

Men även om kanalen numera mäter 55 meter på bredden så är det fortfarande tajt för många, Höegh Trapper har till exempel mindre än tio meter tillgodo på vardera sidan vilket är en utmaning – inte minst om det är mörkt ute – som i videon ovan.