Så började branden i Loris: ”Inget annat än ren otur”

Ett vanligt blybatteri som felat och fattat eld. Det är den enda förklaringen som Mats Arrhénborg kan se till varför hans ögonsten tillika kulturskatten M/S Loris fattade eld. Men i oturen fanns även tur.

Telefonen går varm hos Mats Arrhénborg sedan gårdagen. Många är oroliga över hur det gått och nu ska gå med hans Loris. Kulturskatten som en gång tillhörde tändstickskungen Ivar Kreuger själv och som fattat eld vid bryggan i Pålsundet till följd av en batteribrand.

Spekulationerna kring vad som orsakat branden har inte heller låtits vänta. Litumbatterier, gasoltuber eller brottsligt uppsåt. Vi ringer upp ägaren själv för att lägga en blöt filt och kväva teorierna innan de flammar upp på riktigt.

– Av alla tecken att döma så är det ett helt vanligt blybatteri som kortslutit inuti sig själv, börjat smälta och brinna. Batteriet är ett av fem som sitter sammankopplade för att förse kyl, lampor och diverse annat ombord på Loris, säger Mats Arrhénborg.

En dag som alla andra

Under lördagen hade Loris likt så många andra klassiker gästat Wasahamnen för den årliga Träbåsfestivalen. Där hade hon visat upp sig från sin bästa sida för att sedan gå tillbaka till sitt hem i Pålsundet och Heleneborgs Båtklubb.

När hon låg säkert vid kaj kopplades Mats på landström i vanlig ordning och gick hem för att dagen därpå skjuta upp inför sin jägarexamen.

– Det är inget annat än ren otur. Vi har haft dessa batterier i fem år så de är varken gamla eller nya och bör därför inte ha blivit uttjänta eller ha några dolda fel. Landström har vi haft kopplat till båten i säkert 20 års tid och det har aldrig varit några konstigheter.

Räddades av en rådig båtgranne

Inte mindre än tre samtal till 112 och lika många brandkårer, ambulanser och polisbilar kom till Pålsundet. Men insatsen som med all sannolikhet räddade Loris från att totalförstöras i lågor gjordes av en rådig klubbmedlem.

– En båtgranne vid namn Björn ser vad som händer och agerar på en gång. Snabbtänkt tar han en dränkbar pump från en intilliggande båt i marvatten och använder denna för att dränka batterier och motorutrymme. Hans agerande räddade med all sannolikhet Loris från att brinna upp helt och hållet. När brandkåren väl kom till platsen krävdes bara en mindre eftersläckning, säger Mats Arrhénborg.

Hur fick du reda på vad som hade hänt?

– Jag var som sagt ute och sköt upp inför min jägarexamen. Min sambo fick ta emot samtal och höll sig tills dess att jag var färdig. Då kom kallduschen. Men tack vare att det larmades fort och min båtgrannes insats var det hela överspelat när jag var klar och kom in till stan.

Restaureringen börjar på en gång

Branden hann aldrig sprida sig men när slangar smälte och röken spred sig täcktes så gott som hela Loris av en tunn oljefilm. Därtill luktar hela interiören av rök. Men redan nu finns det en plan för hur hon återigen ska komma i toppskick.

– Det blir en ganska så omfattande brandsanering men rent strukturellt så är det ingenting som skadats. Någon balk och något spant som kan behöva bytas men inte mer än så. Det har brunnit lite på insidan av bordläggningen med det kan vi nog lusa i och rädda utan några större problem, säger Mats Arrhénborg.

Redan under måndagen ska Loris tas från sin hemmahamn i Pålsundet till Pampas där flera av stans mest meriterade träbåtsbyggare släppt sina nuvarande projekt för att få denna kulturskatt i skick igen.