Kreugers värstingbåt Loris med 24 liter cylindervolym


När det begav sig hade den en rak sexcylindring motor med 24 liters slagvolym och var lika elegant som snabb. Nu är den renoverad till nyskick.

Den är byggd i klassisk jugendstil med fernissad mahogny och blänkande beslag. Hollywoodstjärnor och kungligheter har färdats ombord. Nu ställs hon ut på Allt för Sjön.

Pålsundet är den idylliska kanalen mellan Södermalm och Långholmen i Stockholm. Där finns Heleneborgs Båtklubb – med Sveriges och kanske världens största samling av veteranbåtar.

Pålsundet återskapas
Till klubbens hundraårsjubileum återskapas en del av Pålsundet inomhus på Allt för Sjön. Vid en drygt 60 meter lång brygga visas ett 20-tal av klubbens klassiska båtar.

– Det är en historisk exposé med båtar från alla decennier under nittonhundratalet. Det är båtar av kända konstruktörer som Gideon Forsberg, Knut Ljungberg, CG Pettersson och många fler, säger Mats Arrhénborg som är medlem i klubben och äger båten Loris tillsammans med Ilona Orgmets.

En del av klubbhuset byggs också upp på mässan.

– Vi försöker bygga upp en bit av Pålsundet och återskapa den känsla som finns hos båtklubben, som är en viktig del av Stockholms båt- och kulturliv. Heleneborgs Båtklubb är en klassisk båtklubb där vanligt folk har råd att ha sin båt, säger Mats Arrhénborg.

– Vi värnar om den världsunika marinhistoriska miljön i sundet och är dessutom miljöcertifierade och arbetar för att uppfylla högt ställda miljömål, säger han.

Klubben är inriktad på veteranbåtar, framförallt träbåtar. Men även plastbåtar får plats och några av dem följer med till mässan.

Skärgårdens snabbaste veteran
Mats Arrhénborgs egen båt, Loris, får en egen monter. Båtens historia går tillbaka till tiden före första världskriget. Då lät industrimagnaten Ivar Kreuger bygga båten. Hollywoodstjärnor som Greta Garbo och Mary Pickford och Douglas Fairbanks färdades ombord liksom flera av dåtidens kungligheter.

Båten har också en unik design, den är en lång, låg och smal så kallad speedyacht som gör 27 knop. Det gör den till en av skärgårdens snabbaste veteranbåtar.

– Ivar Kreuger var en man som hade bråttom, säger Mats Arrhénborg.

Under Classic Boat Show kommer Mats Arrhénborg och många andra medlemmar från båtklubben att vara på plats för att träffa mässbesökare och berätta om båtarna, klubben och Pålsundet.

Heleneborgs Båtklubb firar 100 år och tar med sig båthistoria – i full skala – till Classic Boat Show på båtmässan Allt för Sjön den 1-10 mars.

Ingångsfoto: Åke Gunnarson/VUE.
Videofoto och redigering: Jan Arrhenborg.