Rysslands viktigaste örlogsfartyg vilar nu på havets botten

Rysslands-krigsfartyg-Moskva-sjunker

En prestigeförlust vars betydelse är svår att överskatta och att förstå för gemene man. Det är stora ord från den militära expertisen efter att örlogsfartyget Moskva gick till botten.

Det första som förloras i ett krig är sanningen och därför har det dröjt innan ryssarnas förlust av det stolta örlogsfartyget Moskva har kunnat bekräftas.

Därför skiljer sig Rysslands och Ukrainas versioner åt en hel del.

Berättelserna skiljer sig åt – i vilket fall är förlusten enorm

Enligt de förstnämnda ska fartyget ha fattat eld varpå ammunition ska ha exploderat. Ukraina hävdar å sin sida att fartyget träffades av en ukrainsktillverkad robot varpå den sjönk.

Läs också:
Svenska försvarets råd till båtfolket inför sommaren
Sverige och Finland övar ubåtsjakt i Stockholms skärgård

Det 186 meter långa ryska Örlogsfartyget Moskva sjösattes redan 1983 men har sedan dess rustats och utrustats med moderna vapen.

Ryska försvarsdepartementet bekräftar

Oavsett vilket så är den ryska förlusten av örlogsfartyget Moskva ett faktum och enligt en rad av varandra oberoende militära experter så är detta en jättelik förlust som nu är bekräftad av det ryska försvarsdepartementet.

stamp-of-ukranian-sodier-giving-the-fingerHistorien om den ukrainska soldaten som svarade med ”Go fuck yourself” när det ryska Örlogsfartyget hotade med beskjutning (se videon här) har nu blivit frimärke.

Enligt DN och Carl Schuster, en amerikansk före detta chef inom flottan kan Moskva, vara det största örlogsfartyg som någonsin har slagits ut av en missilattack.

Nu uppger källor att Rysslands senaste rapport om varför detta har hänt är att fartyget var för gammalt för att kriga och att sänkningen av det var planerad.