Ryskt specialfartyg vid Nordstream dagar innan explosionen

CC750-nordstream-explosion-ryssland
Det ryska spionskeppet SS-750 som synts i nära anslutning till Nordstream 1 och 2 dagar innan sabotaget.

Ny information har nu kommit fram i frågan om sabotaget av gasledningarna Nordstream 1 och 2. Enligt danska medier har landets militär fotograferat ett ryskt specialskepp i området dagar innan explosionen.

Knappa fyra dagar innan explosionen vid Nordstream 1 och 2 tog den danska försvaret bilder på ryska fartyg som rörde sig i området. Det berättade kunde den danska tidningen Information berätta i förra veckan.

Under perioden ska sex fartyg ha rört sig runt området varav ett av dessa ska ha varit det ryska specialfartyget SS-750.

– Det här fartyget är gjort för att kunna arbeta på havets botten. Ombord finns det en mängd utrustning, bland annat två specialubåtar. Åtminstone en av dem är utrustad med gripklo och kamera, för att kunna arbeta på havets botten, säger underrättelseexperten Joakim von Braun, som tidigare arbetat för bland annat Säpo, till Dagens Nyheter.

Fartyget är anpassat för att kunna transportera dessa specialubåtar till olika typer av undervattensuppdrag. Natten mot den 22 september passerade ett danskt patrullfartyg Bornholms östra kust med en nordlig kurs. Av de 112 bilder som togs ska SS-750 synts på 26 av dem. Bilderna har däremot inte släppts av det danska försvaret då de är en del av underrättelsearbetet.

Läs även:
Gasläckan i Nord Stream – här är militärens första bilder

Flera båtar i konvoj

Förutom SS-750 ska ett antal andra båtar ha varit med. Vilka dessa är har inte varit tydligt men enligt tidigare rapporter från den tyska nyhetssajten T-Online har en rysk fregatt och flera bogserbåtar ingått i gruppen.

– Fregatten är där för att skydda och bogseringsbåtarna för att hålla specialfartyget på plats när det arbetar. När man tittar på de här sex fartygen ser det ut att vara en styrka som är sammansatt för ett väldigt speciellt uppdrag, säger Joakim von Braun till DN.

Ryssland själva har dementerat all inblandning i sabotaget på gasledningarna där huvudägaren är det ryska bolaget Gazprom. Men experter utesluter inte att Ryssland kan ha haft ett finger med i spelet i förstörandet av sina egna gasledningar.