Gasläckan i Nord Stream – här är militärens första bilder

Gasleak-Nord-Stream
Ett år har nu gått sedan explosionerna på Nord Stream.

Gasleak-Nord-StreamDet var på måndagen som tryckfallet noterades. Nu varnas båtfolket från att vistas för nära det som verkar vara ett medvetet angrepp på Nord Stream 1 och 2.

De båda läckagen på Nord Stream 1 har inträffat på två ställen men knappt sju kilometers från varandra, rapporterar Aftonbladet. Det ligger i ett område knappt halvvägs mellan Bornholm och Karlskrona, alltså inte på svenskt vatten, vilket tidiga uppgifter pekade på.

Därifrån är det ytterligare drygt sju landmils avstånd till ytterligare minst ett läckage på Nord Stream 2 strax sydost om Bornholm.

Senare under kvällen har man nu konstaterat att det finns tre läckage.

Sveriges statsminister uttalade sig under tisdagskvällen att ”Sverige inte är under attack” då detta inte inträffat på svenskt vatten. Däremot tar man händelsen på största allvar.

Misstänker sabotage

Enligt Tysklands regering rör det sig alltså om medvetna angrepp och sedan igår är det förbjudet för såväl båtar som flygtrafik att vistas närmare än fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter från platserna.

Bilder från danska militären som flugit ovanför en av läckorna.

Stora mängder gas

Även om ledningarna är avstängda så rör det sig ändå om enorma mängder gas som har läckt ut. Det första läckaget bekräftades av danska stridspiloter som har rapporterat stora områden med bubblor på vattenytan utanför Bornholm. Enligt uppgift kan utsläppen orsaka mindre skador på miljön. Däremot finns det ingen risk att gasen sprider sig i havsmiljön.

Nordstream_karta

– Gasen stiger rakt upp till ytan som bubblor och ingen miljöpåverkan under havsytan bör ske säger Staffan Ljung på Havs- och vattenmyndigheten när Hamnen ringer upp.

Han fortsätter:

– Vad som händer sedan är dock oklart. Faktum är att så kallad naturgas har 34 gånger så stor påverkan som koldioxid.

Från svenska Sjöfartsverket rapporterar man att man inte är inblandad i insatsen då läckan inte skett på svenskt vatten. Däremot har man skickat ute en så kallad navigationsvarning för att handelsfartyg ska hålla sig undan.

Statsministern informerar om läget i extrainsatt pressträff

Under tisdagskvällen meddelar dock Sveriges försvarsminister att ”Kustbevakningen har befunnit sig i området med fartyg och flygplan och att Sjöfartsverket är ordentligt engagerade och insatta i arbetet.”

– Det är viktigt att vi tar den här situationen på stort allvar. Man vet aldrig vilka händelseutvecklingar den här typen av situation kan ta. Vi kommer att arbeta intensivt med det här nu, säger Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.

Statsministern Magdalena Andersson fyller i:

– Det är troligen en medveten handling som ligger bakom explosionerna. Händelsen har ägt rum i vår ekonomiska son och vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att skydda Sverige. Min uppmaning till svenska folket är att vara vaksamma och informerade.

Håll avstånd

– Som jag förstod av navigationsvarningen är det gas i ledningen. Den kan vara brandfarlig, man vill inte vara i närheten då, säger Fredrik Strömbäck, Kommunikatör på Sjöfartsverket, till DN. Vidare uppges gasen vara giftig för både människor och djurliv.

Hamnen återkommer med uppdateringar.

Foto: Danska Försvarsmakten.