Ryds 490 VI – snål, snabb och stabil styrpulpetbåt

Ryds 490 VI framstår som modellflottans allra livligaste styrpulpetbåt. Åtminstone vid en första anblick. Här är första intrycken från testen.

Ryds_490_VI_inledningsbild
Ryds 490 VI framstår som modellflottans allra livligaste styrpulpetbåt. Åtminstone vid en första anblick. Här är första intrycken från testen.

Låt inte den så kallade faceliften lura dig. Ryds 490 VI är på intet sätt ny i ordets rätta bemärkelse. Tvärt om har man dammat av ett skrov med åtskilliga år på nacken och Hamnen ska se vad den går för.

Fler Ryds-modeller i test:
550 VI – snåljåpen som levererar
650VI DC – Ryds bästa flytetyg någonsin
735 VI – fartbåt, familjebåt eller sportfiskebåt?

För det är väl väl planen?

– Ja, och lurad kan man bli då Ryds 490 VI ser betydligt fräckare ut än de tidigare modellerna som byggde på samma skrov. Jag tänker då på den röd-blå-vita skapelsen som kom först och som varpå samma båt blev vit och Iprenmannen-blå. Det kändes, så som jag minns det, lite som att plana omkring i en finsk flagga, säger Gustav Morin.

Men nu är du nöjd med färgerna?

– Ja, där ser man vad lite dekal-trim kan göra. Fast smaken är ju olika…

Varför pratar jag med dig när det är Claes Olivecrona som syns på alla bilderna från testen?

– För att jag älskar små båtar av den här kalibern. Därav denna lilla kupp. Jag hade chansen att provköra en sväng jag med – och tog den!

Och nu får vi en djuplodande analys av köregenskaperna?

– Nja, den stora analysen får vänta tills vi publicerar testen men en del kan du få.

Som vad?

– Som att Ryds 490 VI känns föredömligt stark, lätt och snål, vilket kan ha med skrovuppbyggnaden att göra. Ryds byggs som bekant med en så kallad vakuuminjicerings-teknik vilket borgar för just styva, starka och lätta skrov. Sedan har den en smal vattenlinje, vilket innebär en ganska liten våt yta. Därav det pigga temperamentet. Vi får se om min känsla stämmer överens med förbrukningssiffrorna sedan.

Ryds 490 må har några år på nacken men levererar likväl med den äran. Inte minst när det gäller köregenskaperna.

Smal vattenlinje innebär väl rank båt?

– Det skulle man kunna tro men till detta kommer ganska skarpa slag som stabiliserar det hela. Mer om allt det där i testen som publiceras inom kort.

Hur står sig båten när det gäller allt det andra som inte har med köregenskaperna att göra?

– Den har sina sina poänger även inredningsmässigt med till exempel ordentliga stuvfack. Men allt det där får Claes berätta om i testen, avslutar Gustav Morin.