RORC Caribbean 600 – livesändning från spektakulära starten

RORC-Caribbean-600-2022-start

När världens snabbaste och största kölbåtar gör upp och 74 båtar ska samsas i startområdet, så blir det spännande.  Se reprisen från giganternas kamp.

Hela 74 lag med över 700 seglare från 32 länder startade igår i den 13:e upplagan av Royal Ocean Racing Clubs 600-mila race runt 11 karibiska öar. Det blev en spektakulär start med 15-20 knops vind från nordost.

Sverige representeras av Jonas Grandér på Matador.

– Det är fantastiskt att vara på plats här i Antigua. Det är som att segla i paradiset. Vi ser fram emot racet. Vi är ett riktigt bra gäng ombord, alla medelålders halvsura gubbar, men vi har kul och det är viktigast, sa Jonas Grandér, innan de gav sig ut mot starten.

Comanche i full fart mot land

Starten i klassen IRC Super Zero var minst sagt spektakulär med Comanche som seglade i full fart mot Pillars of Hercules, för att sedan ta innerlinjen farligt nära klipporna (se ca 30 min in i livesändningen). VO65 Groovederci Racing, också kallad Sailing Poland, hack i häl. Besättningen på denna båt är spännande med 57-åriga kvinnan Deneen Demourkas vid rodret och flera tonåringar i besättningen.

Här är livesändningen från giganternas kamp.

När de två ledarna slog ut korsade de den massiva ClubSwan 125 Skorpios (MON) och Volvo 70 Ocean Breeze som kom in mot land för styrbord.

Spektakulär start för flerskrov

I starten för flerskrovsbåtar gjorde Peter Cunninghams MOD70 PowerPlay (CAY) en wheelie vid den sista inflygningen (se från 38:50 i livesändningen) innan han sprängde fram i ledningen med en stor vattenkaskad sprutande från läskrovet i farter över 25 knop.

Kölbåt i 42 knop!

Fyra timmar in i racet ledde Giovanni Soldinis Multi70 Maserati (ITA) Multihull Class över Peter Cunninghams PowerPlay och Jason Carrolls Argo (USA).

 

En av de häftigaste båtarna i racet är den danska VO70.an Trifork som byggts om med lättare köl och en stor foil. Toppfarten som de nått under testerna, innan racet, är 42 knop! Foto: Rick Tomlinson.

Här är ett häftigt sammandrag med mäktiga bilder från starten.

Skorpios i ledning

I racet att ta line honours (först över linjen) bland kölbåtarna. Ledde Dmitry Rybolovlevs ClubSwan 125 Skorpios, skeppare av Fernando Echavarri. I skrivande stund leder de fortfarande.

VPLP/Verdier 100 Comanche, med skeppare av Mitch Booth var och är fortfarande tvåa.

Här får vi hänga med ombord på en av racets snabbaste båtar, MOD 70:an Powerplay.

– Vi fortsätter att fokusera på säkerhetsaspekterna ute på tävlingsbanan. Det kommer att vara olika väderförhållanden och vissa delar av banan är ganska förrädiska. För RORC Race-teamet handlar det om att hålla flottan säker, med 24-timmarsövervakning på varje båt, kommenterade tävlingsledaren Chris Stone.

Följ racet via Caribbean600.rorc.org.