Ripple Boats – ny norsk utmanare till foilande elbåtar

Om en eldriven båt ska kunna gå fort med en acceptabel räckvidd så är foils, eller bärplan på ren svenska, den enda lösningen. Eller? Här är utmanaren Ripple Boats!

El för framdrivningen och en luftkudde under skrovet för minsta möjliga motstånd. Det är själva hemligheten bakom Ripple Boats. Men naturligtvis är det mer komplicerat än så.

Se också:
Ripple Boats – nytt norskt båtmärke går på el och luft

Det hela bygger på en skrovform som bäst beskrivs likt en enskrovsbåt men som övergår till att bli en katamaran akteröver. Och så förstås – en fläkt som pumpar in luft i utrymmet mellan skroven i aktern.

Hur rörigt detta än kan låta så ska detta sedan resultera i en planande daycruiser som är så pass lättdriven att den får acceptabel eller till och med god räckvidd med eldrift.

Ska ge foiling-tekniken en match

Ripple Boats hoppas man med detta kunna erbjuda ett frestande alternativ till foiling-tekniken. Eller som de själva uttrycker det:

– Foiling i all ära men här handlar det fortfarande om att åka båt på vattnet istället för att färdas en bra bit över vattenytan. Något som jag tror många kommer att uppskatta. Inte minst för att det minskar känsligheten om man skulle köra på något i våra trånga skärgårdar.

Se när Nathaniel Fritjof på Ripple Boats berättar mer på Hamnens Elbåtsmässa!