Rekordförsök ställs in efter olycka – skepparen i tårar

Han skulle slå rekord över Atlanten i en båt på ynka 1,5 meter. Två dagar in gick allt snett och nu får Andrew Bedwell överge sin dröm. Förkrossad berättar han om olyckan på sin youtubekanal.

varldens_minsta_bat
I maj 2023 kastar Andrew Bedwell loss med sin 1-metersbåt för att segla hela sträckan från Newfoundland, Kanada till Cornwall, Storbritannien.

Sist vi på Hamnen skrev om Andrew Bedwell och hans satsning om att segla från Newfoundland i Kanada till Cornwall i Storbritannien såg rekordsegling ut att kunna bli av. Passagen skulle göras i en båt som inte mäter mer än 1,5 meter och efter tester såg projektet lovande ut.

Men i förra veckan hände det som inte fick hända.

Efter att ha satt iväg på sin livs resa upptäckte Andrew Bedwell en läcka i skrovet. Han bestämde sig snabbt för att återvända till den kanadensiska kusten för att se över båten och försöka igen vid ett senare tillfälle.

Efter att ha kommit in i hamn lämnades båten i vattnet över natten. Dagen därpå hade flera hundra liter vatten trängt in genom skrovet och båten var nära att sjunka. Man valde då att försöka torrsätta båten så snabbt som möjligt för att rädda den från att sjunka.

Det var då allt gick snett.

Läs även:
Stolleprov – över Atlanten i världens minsta båt
Från nordligaste Norge och runt Europa – på vindsurfingbräda
Stolleprov – jättelik snurra på flatbottnad aluminiumbåt

Krossades på kajen

I all hast med att få upp båten valde man att lyfta i delar monterade på däck snarare än att lägga sling under skrovet. Men på rund av vattnet vägde båten för mycket och de knapar man fäst slingen vid höll inte.

Båten föll ner på kajen och totalförstördes.

Det är en förtvivlad Andrew Bedwell som berättar om händelsen och en dröm som krossats.

– Hon föll ner på kajen vilket förstörde båten, jag vet inte vad jag ska säga till alla som stöttat mig och projektet. Ni har alla varit helt otroliga men Big C finns inte mer, hon kan inte fortsätta och jag kan inte fortsätta, säger en tårögd Andrew Bedwell.

Även om drömmen ser ut att ha tagit slut på kajen i Kanada blickar Andrew redan framåt. I en post på sitt Instagramkonto berättar Bedwell hur han hoppas kunna göra ett nytt försök inom ett par år. Då i en ny och förbättrad design.