Rapport från ett bissart båtliv i Dubai

Dubai 4xMercury puffHur är det att köra en arabisk kolfiberlätt poliskatamaran med 2 x 350 hk och en ”fiskebåt” på 15 meter med 4 x 400 hk? Skippos Gustav Morin drar till Dubai för att få svar. 

Det är både bissart och idiotiskt på i princip alla plan att åka ett dygn till Dubai för att testa några av världens mest utombordarkraftiga havsvidunder. 

Men låt oss nu lämna förnuftet därhemma för en liten stund.

För när Mercury bjuder in pressen att testa deras senaste utombordare är det Dubai som gäller och vill man leverera nyheter någorlunda snabbt är det bara att kasta sig iväg.

Det är Mercurys nya utombordare på 400 hk och 350 hk som visas för Europa första gången. Anledningen till valet av plats grundar sig i att man tror att Förenade Arabemiraten, precis som tidigare år, kommer att stå för 80 procent av den europeiska försäljningen av Mercurys värstingmaskiner (där Förenade Arabemiraten räknas in). 

Intervju med svenskt motororakel om den nya 400-hästaren.

Mer info om Mercurys nya 400 hk.

Det är vansinnigt varmt och sanddiset börjar just lägga sig när det sedvanliga halleljuljamötet, som alla motortillverkare håller vid lanseringen av sina nya motorer, är över. Den europeiska båtjournalistskocken samlas vid Dubai Marina och får i all hast känna och klämma och höra ytterligare ett par lovord om dessa nya muskelmaskiner. Lovorden handlar såklart om bättre vridmoment, lägre förbrukning, högre toppfart och mindre utsläpp. 

 I nya Mercury 350 lovar man till exempel 10 procent lägre förbrukning än föregångaren, 25 procent bättre vridmoment och lägre ljudnivå. Mercurys nya 400-hästare är i korta ordalag en uppdatering av 350-hästaren men med en annan så kallad mappning. Den långa versionen, om vad som skiljer mellan 350 och 400 -hästarna- får ni höra i en video inom kort. 

Inom kort publicerar vi också ett par videor där ni får hänga med i Dubais senaste polisbåt, i Victory Marines 57-fotare som bestyckats med 4×400 hk Mercury och se hur det är att köra en 90-hästare med rorkult.

Men först några snapshots från båtarna och omgivningen i Dubai med bland annat biltypen som gemene man åker runt i och en bild av världens högsta byggnad – Burj Kalifa på 828 meter.