Mercury 400 hk – värsta krutpaketet hittills

Verado400IngangNya Mercury Racing Verado 400R är, som namnet antyder, en mycket extrem maskin för en snäv målgrupp – de som vill åka riktigt fort.

Att tro att nya Mercury Racing Verado 400R skulle bli någon storsäljare som lockar den breda allmänheten vore naivt. Det tror inte ens mannarna som har tagit fram detta krutpaket själva. Mer än någonting annat handlar det om att spänna musklerna i kampen om marknadsandelar.

Målgruppen är snäv och inkluderar främst en liten krets som tävlar i en lika liten som spektakulär båtracingklass i USA. Sedan tillkommer naturligtvis de som bara måste ha det värsta bara för sakens skull.

I grunden bygger nyheten på sexcylindriga föregångaren Mercury Verado 350 som i sin tur bygger på Mercury Verado 300. Med skillnaden att man nu har skrämt upp denna till 400 hk. Inte minst genom att den tillåts varva högre än sina föregångare. Maxvarvet är nu satt till 7 000 varv/min.

Sedan har man lagt möda på att optimera kylsystemet, begåvat motorn med ett mycket smalt växelhus med minimalt vattenmotstånd och på det hela taget strävat efter att hålla totalvikten nere.

Motorerna finns i vitt och svart och de olika stripningarna på bilderna. 

Mercury Racing Verado 400R kan levereras med ett av de snyggaste reglage vi sett till utombordare. Främst till för dubbel till qaudmontage.

Noskonen är nästintill lika vass som på de värsta racingmotorerna och antiventilationsplattan (även felaktigt kallad kaviationsplatta) är särdeles kraftig. 

En annan nyhet från Mercury är att man har uppdaterat den gamla Verado 350-motorn med ett nytt och mer effektivt kylsystem som ska ha förbättrat såväl accelerationen som toppfarten och bränsleförbrukningen. Vidare menar Mercury att de lyssnat på sina kunders önskemål ordentligt och sett till att de nya motorerna blivit ännu tystare. 


Såväl racingmotorn Verado 400R som Verado 350 finns just nu att beskåda på båtmässan Allt för sjön som pågåt till och med den 8 mars. Priset för den senare ligger på 314 000 kronor.

Den minst sagt bombastiska lanseringen av Verado 350 och Verado 400R på båtmässan i Miami.