Prins Carl Philip rapporterar från toppen

I kommersiella kappseglingar tävlar man inte bara på banan. Det handlar om att synas och höras. Kanske har kinesiska Donfeng redan vunnit genom att skicka upp svenska prinsen i masttoppen för att ta en selfie.

Prinsen är ”beskyddare” för Volvo Ocean Race och under In-Port Racet i lördags var han åskådare ombord hos tjejern i Team SCA. Under söndagen blev det än roligare för honom då han deltog i det såkallade Pro-Am Racet där sponsorer och andra gäster kappseglar mot varandra tillsammans med proffsseglarna i Volvo Ocean Race. Ett race som inte ger några poäng i racet, så att säga. Men för prinsen själv blev läget skarpare än på lördagen. Han seglade ombord på den kinesiska båten Dongfeng och det började med att han själv fick hålla i rodret. 

Prins high
Men prinsens mest bestående minnet, och det han lär berätta för sina vänner om, är sin tur upp i masttoppen.

– Det var ett privilegium att få åka upp i masten. En unik upplevelse och det kändes faktiskt säkert däruppe, säger Prins Carl Philip.

Med ombord var också Martin Strömberg som är den enda svenska seglaren som deltar i Volvo Ocean Race 2014-15.

– Vi fick nästan med Prinsen i laget, säger Martin Strömberg. Vi var på väg att segla om en av de andra båtarna när han styrde och alla i laget frågade om han kunde ta ledigt de kommande nio månaderna. Efter det tror jag att han höll tillbaks lite.

Den första etappen av Volvo Ocean Race startar nu på lördag klockan 14.00 och Hamnen.se kommer att visa det hela live.

Tävlingen går i mål i hjärtat av Göteborg om nio månader och avslutas med ett sista In-Port Race den 27 juni 2015.