Martin Strömberg – ende svensken i VOR

Efter segern i den senaste upplagan av jorden-runt-kappseglingen är Martin Strömberg tillbaka i tävlingen för tredje gången. Han har tillbringat ett halvår i Kina för att komma in i rollen som vaktkapten i kinesiska Dongfeng Race Team. Och även om laget är underdogs skulle han aldrig kliva ombord om det inte fanns någon chans att vinna åtminstone en etapp.

Martin Strömberg är den enda svenska seglaren i årets Volvo Ocean Race. Han är 32 år, uppväxt på Orust men bosatt Göteborg och en av få i den exklusiva grupp av svenska seglare som vunnit tävlingen. Han deltog första gången 2008-2009 ombord på den nordiska båten Ericsson 3 men vinsten kpom andra gången med franska Groupama 2011-2012.

Nu återvänder han till ett av världens tuffaste och mest utmanande idrottsevenemang. – Jag tycker att tävlingen är fantastisk och att delta i den har alltid varit min dröm. Jag älskar tävlingsmomentet men också den galna delen av tävlingen – att vi utsätter oss för farter och vindar som de allra flesta bara drömmer om., säger Martin Strömberg.

Viljan att deltaga blev inte mindre efter segern. Kanske stämmer den vid det här laget uttjatade citatet ”it get´s into your blood and you can´t get rid of it”.

– Ja, även en fotbollsspelare som vunnit VM vill ju få chansen att göra det igen, säger Martin.

Målgång i hemmahamn
Volvo Ocean Race 2014-15 startar i Alicante, Spanien i oktober och avslutas med en stor målgång i Martins hemstad Göteborg i juni 2015.
– Det kommer kännas som att vara på väg hem från dess att tävlingen startar. När vi seglade in till Marstrand 2008-09 med Ericsson 3 slutade vi på en dålig placering och jag är sugen på att få revansch. Att segla in med Volvo Ocean Race till Göteborg är en dröm och jag måste bara vinna den sträckan.

Dongfeng Race Team är ett unikt lag som står inför en stor utmaning där de ska utbilda en ny generation av kinesiska havskappseglare. Skepparen Charles Caudelier från Frankrike har tagit ut ett lag med tio seglare där fyra kommer från Kina och aldrig tidigare deltagit i Volvo Ocean Race. Tidigare har endast två kinesiska seglare deltagit i Volvo Ocean Race.

Havskappsegling i Kina
Dongfeng Race Team är ett viktigt steg mot att utveckla havskappsegling som sport i världens folkrikaste land och målet är att ha ett lag med enbart kineser i Volvo Ocean Race 2020-2021.

Den franska skepparen seglade med Martin på Groupama och handplockade honom personligen för det unika projektet. Han menar att Martins personlighet och erfarenheter passar perfekt för att bygga ett väl fungerande lag av seglare från olika kulturer och med olika färdigheter.
 


– Martin har tålamod för att lära ut och är en av de bästa segeltrimmarna jag känner till. Jag letade efter människor som skulle förstå lagets långsiktiga ambition och som osjälviskt kunde bidra till laget. Martin var mitt första val, säger Charles Caudelier.

En inlärningsprocess
Under våren har Martin Strömberg tränat med Dongfeng i Kina och varit en del av den träningsprocess som tagit ut kinesiska seglare till laget. Han har även seglat med laget över Atlanten från Newport till Lorient.– Jag är verkligen optimistisk inför tävlingen och jag skulle aldrig hoppat på om jag inte trodde att vi kunde genomföra den. Vi kommer att behöva lära kineserna mycket under tävlingens gång men killarna som är med är riktigt starka och tillför mycket till laget redan nu, säger Martin.

Förutom de fyra kineserna och Martin Strömberg har fyra fransmän tagits ut till Dongfeng Race Team: Thomas Rouxell, Pascal Bidegorry, Kevin Escoffier och Eric Peron. Sammanlagt består laget av tio seglare inklusive skepparen men under tävlingen tillåts endast åtta besättningsmän plus en Onboard Reporter segla ombord. Caudelier kommer att välja vilka som är med ombord utifrån de färdigheter som krävs på de olika delsträckorna.

Vaktkapten
Som vaktkapten har Martin ett stort ansvar ombord och hans uppgift är att forma laget tillsammans med Caudelier. 
 


– På Groupama fanns det också en blandning av olika nationaliteter. Det krävs mycket jobb för att det ska fungera men det är också vad som gör det intressant. Vi måste upptäcka våra olika kulturer och samtidigt smälta samman inför starten av tävlingen. Det är ett arbete under utveckling men det är vad Volvo Ocean Race går ut på. Allt handlar om att lära sig och att fortsätta utvecklas, säger Martin Strömberg och tilläger:

– Det här projektet kommer att bli väldigt intressant och inte bara på grund av de kinesiska seglarna utan också för att alla lag nu använder identiska båtar. Tävlingen handlar nu helt om besättningen och det är en rättvis spelplan för alla.

Knut Frostad, VD för Volvo Ocean Race, är väldigt glad över att välkomna en svensk seglare till tävlingen. – Martin är en person som jobbar hårt utan att ta så stor plats i rampljuset. Han hör utan tvekan till Sveriges bästa havskappseglare och representerar en ny generation i sporten, säger Frostad som menar att Martins seglingskarriär är olik många andras.


– Han började med ett svensk projekt, gick vidare till ett franskt lag och kommer nu att segla ombord på en kinesisk båt. Att delta i så olika projekt och hela tiden prestera på topp säger mycket om hans personlighet. Många seglare har svårt för att ge sig in i främmande projekt och det är inte många som hade klarat av att göra vad Martin har gjort hittills i sin karriär.

Dongfeng Race Team:
Charles Caudrelier, Skipper (FRA)
Pascal Bidegorry, Navigator (FRA)
Liu Ming (Leo), Trimmer (CHN)
Thomas Rouxell, Trimmer (FRA)
Martin Strömberg, Pit & Trimmer (SWE)
Jiru Yang (Wolf), Pit (CHN)
Kevin Escoffier, Bowman (FRA)
Jin Hao Chen (Horace), Bowman (CHN)
Eric Peron, Trimmer (FRA)
Cheng Ying Kit (Kit), Trimmer (CHN)
Onboard Reporter (TBC).

Mer info: 
www.volvooceanrace.com.