Pioner 14 Active – första intrycken från testen

Glasfiber eller aluminium? Det är en fråga som man kan krångla till genom att blanda in ytterligare ett material i leken. Vad sägs om rotations-gjuten plast? Här är första intrycken från testen av Pioner 14 Active. 

Pioner_14_Active_inledningsbild
Pioneer 14 Active är en stryktålig och lätt liten trotjänare .

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Pioner 14 Active samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

En stadig, lättkörd och rejäl båt som kräver ett minimum av underhåll. Så långt tillverkarens egna ord om Pioneer 14 Active och det ska vi gräva djupare i.  Men så var det också det där med rotations-gjuten plast…

Vad är grejen med det?

– Framför allt lär det vara stryktåligt vilket gjorde att varje svårtillgänglig klippa där på Västkusten kändes lite mer tillgänglig. Man behöver inte vara så rädd att skada båten. Sedan var den ju väldigt lätt att hantera också.

”Kändes” och ”var” – du pratar i imperfekt?

– Ja, den här testen spelade vi in i höstas. Nu lägger vi den sista touchen på redigeringen. Sedan blir den tillgänglig för alla plusmedlemmar precis som alla andra hundratals tester som vi gjort. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Så där ja – nu kuppade du in smygreklam i den här artikeln som skulle handla om Pioner 14 Active. Ska du inte säga att ett plus-medlemskap är en bra julklapp också?

– Nej, det fattar alla ändå.

Vad minns du mer från testen?

– Att jag först var tveksam till rotations-gjuten plast i båtar eftersom det inte är stumt.

Men?

– Men det är väl som med armarna som håller samman skroven på flerskrovsbåtar. Eller vingarna på flygplan för den delen – lite svajmån ökar tåligheten för påfrestningar. Något som yrkesfolk verkar ha snappat eftersom Pioner är populära som arbetsbåtar.

Rapp, stabil och praktisk enligt tillverkaren. Frågan är vad Hamnens Gustav Morin tycker. Se testen av Pioner 14 Active som släpps inom kort. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Så det är en grovis?

– Ja men när det gäller just Pioner 14 så är den tillsnofsad på olika sätt som en passning till barn och ungdomar som ska ta sina första svängar på sjön. Men också till familjer som vill ha en mångsidig trotjänare. Det framgick även i testen av Pioner Multi.

Fler iakttagelser?

– Ja, jag fastnar ofta i att folk köper större båtar än vad de egentligen behöver och att lilla 14 Active pallar mer väder och vind än först tänker sig. Här finns som sagt både styrka och stabilitet. Med en liten båt kommer också fördelarna att de är och enkla att hantera och förvara.

– Sist men inte minst var det intressant att se hur denna lilla 14-fotare klarade sig när jag släppte alla de 25 hästkrafterna fria i stökig sjö. Håll ut – testen publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin.